Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Detské kardiocentrum a jeho nadácia pomáhajú malým pacientom 25 rokov

Na snímke zľava zástupca primára oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny Detského kardiocentra (DKC) MUDr. Martin Záhorec a primár Oddelenia funkčného vyšetrovania DKC a predseda správnej rady a zakladateľ Nadácie Detského kardiocentra (NDKC) MUDr. Jozef Mašura počas tlačovej konferencie pri príležitosti 25. výročia Nadácie Detského kardiocentra v Bratislave 17. júla 2018. Foto: TASR Dano Veselský

Na Slovensku sa rodí približne 400 detí s postihnutím srdca, ktoré predstavuje najčastejšiu vrodenú vývinovú chybu bábätiek.

Bratislava 17. júla (TASR) – Jediné špecializované pracovisko svojho druhu na Slovensku Detské kardiocentrum (DKC) a Nadácia Detského kardiocentra oslavujú 25. výročie svojho pôsobenia. Za toto obdobie prešlo jeho ambulanciami takmer 250.000 detí, z ktorých 7500 muselo podstúpiť operáciu srdca. Námestník generálneho riaditeľa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) a vedúci DKC Marián Hrebík v tejto súvislosti uviedol, že "po vzniku DKC klesla úmrtnosť detí s chorobami srdca z 15 percent na tri percentá".

Na Slovensku sa rodí približne 400 detí s postihnutím srdca, ktoré predstavuje najčastejšiu vrodenú vývinovú chybu bábätiek. Často celoživotná liečba predstavuje pre pacientov a ich rodiny nielen finančnú, ale najmä psychickú záťaž. Na tlačovej konferencii pri tejto príležitosti uviedla jedna z matiek operovaných detí, že si váži, že slovenskí kardiológovia pomohli ešte pred narodením aj jej dcére, pričom sem museli prísť až z Chorvátska. "Po niekoľkých náročných operáciách, ktoré musela malá Emma podstúpiť, jej odbornosť slovenských lekárov zachránila život. O ich šikovnosti sme sa dozvedeli od chorvátskych lekárov, ktorí bratislavské centrum veľmi chválili a odporúčali nám ho", dodala.

Na snímke sprava správkyňa NDKC Mária Kadlečíková a malí pacienti DKC so svojimi rodičmi počas tlačovej konferencie pri príležitosti 25. výročia Nadácie Detského kardiocentra v Bratislave 17. júla 2018.
Foto: TASR Dano Veselský


Podporou pre DKC je Nadácia Detského kardiocentra. Cieľom Nadácie DKC je získavať finančné prostriedky na zvyšovanie úrovne a modernizáciu prístrojového a technického vybavenia DKC, zlepšovanie nemocničných podmienok malých pacientov a podpora odborného rastu lekárov a sestier špecializovaného pracoviska. Pomáha aj pri rekonvalescencii a socializácii pacientov.

Podľa správkyne Nadácie DKC Márie Kadlečíkovej kardiológia napreduje obrovským tempom. "Ak chceme, aby naši lekári držali krok so svetovou medicínou, je nevyhnutné, aby mali prístup k špecializovanej literatúre, zúčastňovali sa zahraničných stáží, kongresov a školení a aj na tieto účely poskytujeme z nadácie finančné prostriedky," dodala Kadlečíková.

V súvislosti s oslavami 25. výročia pripravila Nadácia DKC sériu aktivít, vďaka ktorým ozrejmí problematiku srdcových ochorení detí slovenskej verejnosti. Už v stredu 18. júla bude v priestoroch bratislavského nákupného centra na brehu Dunaja prebiehať odber krvi pre malých pacientov s kardiologickým ochorením. Počas víkendu sú pripravené pre rodiny športové, zážitkové a súťažné aktivity. Na podujatí pri príležitosti osláv 25. výročia DKC vystúpia aj známe osobnosti, ako Martin Harich, Karmen Pál-Baláž či Katarína Hasprová, a so svojimi tanečníkmi sa predstaví aj Johnny Mečoch.