Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Deti oslávili na britskom veľvyslanectve 60 rokov kráľovnej na tróne

Foto: TASR/Michal Svítok

Deťom na záver zaspieval spevák Thomas Puskailer s manželkou Abbie.

Bratislava 14. júna (TASR) – Asi 40 detí dnes na britskom veľvyslanectve v Bratislave oslávilo 60. výročie kráľovnej Alžbety II. na tróne. Pre deti Britov žijúcich na Slovensku, zamestnancov veľvyslanectva a tiež žiakov bratislavskej British International School boli pripravené tradičné britské hry i ceny, ktoré získali za svoje kresby pre kráľovnú. Deťom na záver zaspieval spevák Thomas Puskailer s manželkou Abbie.

"Kráľovná je pre nás veľmi dôležitá. Je úplne obyčajným človekom, no zároveň je výnimočná," povedala britská veľvyslankyňa na Slovensku Susannah Montgomery. "Alžbeta II. je na tróne 60 rokov, čo je veľmi dlhá doba. Spolupracovala s dvanástimi premiérmi, prvý z nich bol Winston Churchill. Je veľmi významnou historickou postavou, ale tiež je to veľmi milá osoba," dodala.




Veľvyslankyňa sa rozhodla zorganizovať párty pre deti preto, lebo sa domnieva, že ide o veľmi vzácnu udalosť, ktorú by si mali chlapci a dievčatá pamätať. "Diamantové jubileum je niečo veľmi špeciálne, nič podobné už zrejme nezažijeme. Takúto udalosť si naposledy pripomínala kráľovná Viktória, čo bolo pred viac ako sto rokmi," zdôraznila Montgomery. "A navyše, je to dobrá výhovorka pre zorganizovanie párty," dodala s úsmevom.

"Manžel je z tradičnej britskej rodiny, kde kráľovná má veľkú prestíž. Deťom, ktoré majú dvojaké občianstvo, sa odmala snažíme ukazovať, aká je situácia v Spojenom kráľovstve a ako je to u nás," povedala Veronika, ktorá na britskú párty prišla so svojimi deťmi.


Tu bude player