Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Danko potvrdil, že premiér bude čeliť odvolávaniu v piatok

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Danko skonštatoval, že od parlamentného ústavnoprávneho výboru nedostal odpoveď na svoje otázky.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) potvrdil, že mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, ktorú iniciovala opozícia s cieľom vysloviť nedôveru premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), bude v piatok 13. septembra o 13.00 h.

"Táto schôdza, ak tu budú všetci, čo sa pod ňu podpísali, bude v piatok o jednej hodine. Zvolám ju, som pripravený ju viesť, predseda vlády je pripravený tu byť," povedal v stredu Danko. "Verím, že potom už tá druhá schôdza bude duplicitná alebo veľmi krátka, alebo možno poslanci zvážia späťvzatie návrhu," doplnil.

Danko skonštatoval, že od parlamentného ústavnoprávneho výboru nedostal odpoveď na svoje otázky. "Opýtal som sa, či som povinný zvolať mimoriadnu schôdzu, keď beží riadna schôdza s tým istým bodom programu, odpoveď som nedostal," uviedol.

Výbor v stredu odporučil navrhovateľom zvážiť späťvzatie návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi, ktorý je už zaradený v rámci riadnej septembrovej schôdze.

Podľa jedného z predkladateľov návrhu, poslanca Eduarda Hegera (OĽaNO), návrhy neboli duplicitné, keďže do druhého doplnili ďalší dôvod. Poslanec pre TASR potvrdil, že v tejto chvíli opoziční poslanci nesťahujú ani jeden návrh na vyslovenie nedôvery.

"Či bude parlament na mimoriadnej schôdzi uznášaniaschopný, to ukážu koaliční poslanci, či budú robiť obštrukcie alebo nie. Ak schôdzu otvoria a bude sa normálne rokovať, bude naplnená podstata nášho návrhu a zaniká dôvod na uskutočnenie tej schôdze, na zvolanie ktorej sme podali návrh predtým,"
uviedol Heger.

Ďalšiu mimoriadnu schôdzu iniciovala opozícia, ktorá nebola spokojná s tým, ako sa presunulo hlasovanie o nedôvere premiérovi na koniec riadnej schôdze parlamentu. Pôvodne sa mal premiér pred poslancov postaviť už minulý týždeň v piatok (6. 9.). Keďže plénum nebolo uznášaniaschopné, schôdzu sa poslanci pokúsili otvoriť opäť v pondelok (9. 9.). Ani vtedy sa pre rovnaký dôvod schôdza neotvorila. Danko preto bod zaradil v zmysle rokovacieho poriadku na záver septembrovej schôdze.

Vláda už povedala, že s odvolaním nesúhlasí a vidí za ním účelovosť opozície. Dôvodom na odvolanie premiéra je podľa opozície to, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, ako sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.