Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Programové vyhlásenie vlády obsahuje prienik ideí a ústupkov

Archívna snímka. Novovymenovaný predseda NR SR Andrej Danko reční počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Predseda NR SR dnes vystúpil pred plénom parlamentu.

Bratislava 22. apríla (Teraz.sk) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) je významná politická osobnosť, ktorá sa výrazne podieľala na tvorbe aktuálneho Programového vyhlásenia vlády. V tejto chvíli je potrebné mu zaželať rýchle uzdravenie. Na úvod svojho aktuálneho prejavu v parlamente to povedal predseda Národnej rady (NR SR) Andrej Danko.

"Veľkosť charakteru sa ukazuje vtedy, keď treba niekomu pomôcť," povedal potom, ako dnes predstavitelia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) informovali o úspešnom kardiochirurgickom zákroku, ktorému sa premiér podrobil.

Program vlády je podľa neho výsledkom kompromisov medzi jednotlivými stranami vládnej koalície. Nesúhlasí s tým, keď túto skutočnosť niektorí členovia opozície spochybňujú. Pred voľbami sa podľa vlastných slov videl s Robertom Ficom možno tri krát v živote, s Bélom Bugárom tiež nemal dlhodobé kontakty a s Radoslavom Procházkom sa stretával na futbale.

"V tomto programe nájdete prienik ideí, ústupkov. Ale ďakujem Bohu za to, že som mohol poznať aj človeka, ktorý dokáže byť predsedom strany, smiať sa a je aj inej národnosti. Ďakujem za to, že som mohol v tejto koalícii bližšie spoznať človeka, s ktorým som si v živote nedal kávu, ako je pán Bugár. Človeka, ktorého som videl trikrát v živote, ako je pán Fico a človeka, s ktorým som si občas zahral futbal, ako je pán Procházka," povedal Danko.


V súvislosti s obsahom programového vyhlásenia vlády vyzdvihol záujem vlády vytvoriť podmienky na vznik národného leteckého a vodného prepravcu. Tiež zámer zreformovať tajné služby, snahu podporiť kúpeľníctvo či riešiť zákon o strategických podnikoch. Podľa Danka je tiež dôležité urobiť poriadok so schránkovými firmami. Ocenil aj zámer vlády tvoriť nové pracovné miesta. Šéfovi parlamentu sa páči aj podpora športu a kultúry.

Poukázal aj na fond pre financovanie menšinových kultúr. "Vláda veľmi šikovne hľadá nástroj, ako zabezpečiť financovanie menšín pod kontrolou štátu s mierou zachovania samostatného rozhodovania menšín. Teším sa, že menšiny budú môcť jasne a adresne hovoriť o použití financií," poznamenal Danko. Zdôraznil aj potrebu efektívneho súdnictva, zlepšenia stavu v zdravotníctve. Pokiaľ ide o školstvo, Danko z rozhovorov s učiteľmi nadobudol pocit, že sú vo veľkej miere politicky zneužívaní.

Danko zdôraznil, že pred voľbami mala každá strana svoju predstavu o tom, čo by chcela po nich presadzovať. Napokon však dokázali urobiť kompromisy a nájsť spoločnú cestu. "Som hrdý na to, že som si sadol s predsedom Mosta - Híd Bélom Bugárom. A budem za neho bojovať, kým sa nenaplní náš program," povedal.

Zároveň ocenil tú časť opozície, ktorá vo vládnom programe našla aj pozitívne prvky. "Pýtate sa, ako to bude naplnené," konštatoval. Prispieť podľa neho môže aj samotná opozícia, ak bude v parlamente diskutovať odborne a smerovať svoje prejavy k tvorbe zákonov.

"Mrzí ma, že v rámci rozpráv prebiehali aj osobné útoky," povedal Danko. Dodal, že niektorí členovia opozície využívajú rozpravu na osobnú reklamu. "Z toho, ako sa tu diskutuje, niekedy háda a uráža, sa ľudia nenajedia," zdôraznil. Tí opoziční poslanci, ktorí šíria nenávisť, používajú slová ako "zlodej", "podvodník" a podobne, sú podľa neho spoluzodpovední za stav spoločnosti, vrátane rastu extrémizmu.

Predstavitelia OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic a Richard Vašečka reagovali, že želajú premiérovi Ficovi, aj samotnému Dankovi, ktorému tiež diagnostikovali zdravotné problémy, skoré uzdravenie. Zároveň protestovali proti tomu, že predseda parlamentu kastuje strany na štandardné a také, ktoré by podľa neho nemali existovať. Obaja sa ohradili proti obvineniam predsedu NR SR zo šírenia nenávisti a používania expresívnych výrazov, čo označili za "moralizovanie".

Pripomenuli, ako ostro kritizovala opozícia programové vyhlásenie vlády Ivety Radičovej a samotný Danko pred časom Bélu Bugára. "Snažte sa zachovať rovnaký meter a vzletné reči napĺňať reálnymi činmi," odkázal Dankovi Ľubomír Galko (SaS)

Robert Fico sa dnes podrobil úspešnej operácii srdca v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Na brífingu to potvrdil riaditeľ zariadenia Mongi Msolly. O aký zákrok išlo, ústav nekonkretizoval.

Fica operoval prednosta Kliniky kardiochirurgie a primár Oddelenia kardiochirurgie Michal Hulman spolu so svojím tímom. "Kardiochirurgický zákrok prebiehal štandardným spôsobom. Pacient je v súčasnosti absolútne stabilizovaný a nachádza sa na ARO," povedal Hulman. Bližšie informácie lekári na Ficovu žiadosť a jeho rodiny neposkytujú.

Šéf kabinetu je pre zdravotné problémy hospitalizovaný od minulého štvrtka (14.4.).