Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Ďalší impulz pre slovensko-nemecké vzťahy

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák Foto: TASR

Berlín je kľúčový partner Slovenska na politickom i ekonomickom poli.

Bratislava 13. júna (TASR) - Bilaterálne slovensko-nemecké vzťahy, ako aj aktuálna európska agenda rezonovali dnes na stretnutí podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka s nemeckým veľvyslancom v SR Axelom Hartmannom.

Berlín je kľúčový partner Slovenska na politickom i ekonomickom poli a vynikajúce vzťahy by v dohľadnej dobe mohli potvrdiť aj stretnutia na najvyššej úrovni. Minister Lajčák už v máji prijal pozvanie rezortného partnera Guida Westerwelleho - šlo pritom o jeho druhú zahranično-politickú cestu po nástupe do funkcie. "Vzťah s Nemeckom je pre nás mimoriadne dôležitý, keďže krajina zastáva dominantnú rolu v našom obchode a je hlavný dovozca našich výrobkov," konštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Široký záber slovensko-nemeckých vzťahov dokumentuje aj projekt nemeckej, tzv. Goetheho univerzity v Bratislave, pričom MZV SR je naklonené takejto vzájomnej spolupráci. "Je to dobrá myšlienka, ktorá by navyše stimulovala doterajšiu obľúbenosť nemeckého jazyka u nás," uviedol minister Lajčák. Nemčina sa medzi slovenskými občanmi teší značnej popularite a podľa Spolkového štatistického úradu počtom študentov učiacich sa tento jazyk prevyšujeme aj okolité Česko, Poľsko a Maďarsko.

Minister zahraničných vecí SR a veľvyslanec Nemecka si vymenili aj názory na konsolidačné opatrenia novej slovenskej vlády a na aktuálnu situáciu v eurozóne, vrátane projektu jej ďalšej integrácie.