Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO:D. Lipšica obvinili aj na základe trestného oznámenia M. Kočnera

Na kombosnímke exposlanec Daniel Lipšic (vľavo) a podnikateľ Marián Kočner. Foto: TASR

Podľa podnikateľa Kočnera nič nie je na nikoho objednávku. Celý tento prípad vznikol dávno predtým ako to všetko, na čo sa dnes Lipšic odvoláva a na čo poukazuje. Ten prípad vznikol v roku 2012.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Obvinenie exministra vnútra a bývalého poslanca Národnej rady (NR) SR Daniela Lipšica (OĽaNO-Nova) a poslanca Gábora Grendela (OĽaNO-Nova) nie je podľa podnikateľa Mariána Kočnera politickou objednávkou. Celý prípad totiž podľa neho vznikol ešte v roku 2012. Uviedol to na dnešnom brífingu.

„Nič nie je na nikoho objednávku. Celý tento prípad vznikol dávno predtým ako to všetko, na čo sa dnes Lipšic odvoláva a na čo poukazuje. Ten prípad vznikol v roku 2012,“ povedal Kočner.

Podľa jeho slov je v trestnom konaní účastníkom konania a preto mal okrem iného právo nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu a vyhotovovať si z neho fotokópie. Prítomným novinárom tak okrem iného dnes poskytol aj fotokópiu uznesenia o vznesení obvinenia Grendelovi a Lipšicovi.

Obaja politici v utorok (18. 10.) na brífingu tvrdili, že im samotným uznesenie o vznesení obvinenia doručené nebolo.

Z fotokópie uznesenia o vznesení obvinenia okrem iného vyplýva, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dňa 13. októbra 2016 v Banskej Bystrici vzniesol obvinenie Danielovi Lipšicovi a Gáborovi Grendelovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom ohrozovania obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva spáchaného formou spolupáchateľstva.




Okrem toho má exminister vnútra čeliť obvineniu aj z ďalšieho trestného činu a to poškodzovania cudzích práv a ohovárania.

Trestného činu sa podľa názoru vyšetrovateľa mali dopustiť tým, že novinárom poskytli informácie a umožnili im vyhotoviť fotokópie dokumentov, ktoré neoprávnene získali. Lipšic a Grendel na utorňajšom brífingu tvrdili, že za medializovanými informáciami o vznesení obvinenia voči nim je snaha kriminalizovať opozíciu.

Lipšic okrem iného argumentoval aj rozhodnutím okresného súdu v civilnom konaní v tejto kauze, ktorý žalobu voči nemu a rezortu vnútra zamietol. Rozhodnutie súdu však ešte nie je právoplatné.

Prezídium Policajného zboru priebeh trestného konania komentovať odmietlo vzhľadom na prebiehajúce úkony.

Krajská prokuratúra Bratislava v utorok uviedla, že uznesenie o vznesení obvinenia jej nebolo doručené.