Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

D. Lipšic nevidí dôvod, aby mali sudcovia imunitu v súčasnom rozsahu

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Martin Poliačik (SaS) by bol rád, keby o imunitu časom prišli aj sudcovia.

Bratislava 26. júla (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (nezaradený) nevidí žiaden dôvod, aby sudcovia mali imunitu aj na trestné činy nijako nesúvisiace s ich rozhodovaním a výkonom funkcie. Vyhlásil to dnes počas rozpravy k návrhu na zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov, ktorý sa imunity sudcov nedotýka.

"Platí rovnosť pred zákonom a nikto by nad ním nemal stáť. Do budúcnosti bude potrebné v tomto urobiť poriadok. Nepoznám krajinu, kde by mali sudcovia takú rozsiahlu imunitu. Je to zlé pre právny štát," upozornil Lipšic.

Opozičný poslanec zároveň upozornil, že o zrušení imunity sa na pôde NR SR nerokuje prvýkrát, ale prvýkrát má reálnejšiu šancu prejsť. "Prvýkrát prišiel návrh do parlamentu v roku 2004. Následne boli najmä opozičné návrhy za prvej vlády Roberta Fica, no neprešili. Hlavný motív bol, že to treba prediskutovať, treba o tom hovoriť. Teraz po ôsmich rokoch sme tam, kde sme boli, novela je v princípe rovnaká, ako bola predtým," podotkol.

Martin Poliačik (SaS) si myslí, že sme svedkami historickej chvíle. Aj on by bol rád, keby o imunitu časom prišli aj sudcovia. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) takýto zámer potvrdil, avšak zdôraznil potrebu diskusie. Verí, že na jeseň aj so zástupcami sudcovského stavu vznikne novela ústavy, ktorou prídu sudcovia o trestnoprávnu imunitu.

Pavol Hrušovský (KDH) upozornil, že nie je pred voľbami a netreba verejnosť burcovať. "Čas dozrel, trvalo to dlho a možno bolo treba niekedy aj potlačiť istú osobnú, ale aj stranícku neochotu a reálne sa zamyslieť nad týmto problémom, ktorý nie je vecný," vysvetlil.

Hlasovanie o zrušení trestnoprávnej imunity bude dnes po 11. hodine. Na zmenu Ústavy SR je potrebných aspoň 90 hlasov, na súvisiacu novelizáciu Trestného poriadku stačí nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov.


Tu bude player