Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

D. LIPŠIC: Existujú situácie, na ktoré policajtov nemožno pripraviť

Sú to schopnosť správne sa rozhodnúť, odvaha, ktoré už musia byť v človeku. Uviedol to dnes minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

Bratislava 22. marca (TASR) - Existujú situácie, na ktoré policajtov nemožno pripraviť ani na policajnej akadémii. Sú to schopnosť správne sa rozhodnúť, odvaha, ktoré už musia byť v človeku. Uviedol to dnes minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) na slávnostnom povýšení policajného kynológa Michala Haňa do hodnosti podporučíka. Ten 22. februára mimo výkonu služby začal prenasledovať lupiča, ktorý prepadol banku na Tupolevovej ulici v Bratislave.

"Skončilo sa to síce tragédiou, ktorú nezavinili, ale zabránili možno oveľa horšej situácii, pretože ten človek mohol byť pod stresom, bol ozbrojený a mohol predstavovať vážne riziko pre ľudí, ktorí sa v tom čase v tejto lokalite pohybovali. To, že (Haňo) zasiahol, hoci bol na prechádzke so psom, je len o dôvod viac mu vzdať česť a vďaku," zdôvodnil udelenie ocenenia Lipšic.

Povýšený policajt prenasledoval lupiča pozdĺž niekoľkých ulíc, pričom ho vyzýval, aby sa vzdal a dokonca použil varovný výstrel do vzduchu. Dráma sa skončila až po tom, ako na miesto dorazili policajné posily, ktoré privolal. Páchateľ si uvedomil, že im neunikne a na mieste spáchal samovraždu výstrelom do hlavy. "Nebola to príjemná záležitosť a určite na to nezabudnem," komentoval akciu Haňo.

Okrem neho sa povýšenia za mimoriadne aktívny a iniciatívny prístup dostalo aj ďalším štyrom policajtom, ktorí na miesto dorazili neskôr. O ocenení ich práce disciplinárnym rozkazom rozhodol riaditeľ bratislavskej krajskej polície Csaba Faragó.