Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

D. GUSPAN: Je mi ľúto, že I. Matovič napáda našich zamestnancov

Na snímke vedúci kancelárie NR SR Daniel Guspan Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Vedúci kancelárie Národnej rady SR D.Guspan napísal v reakcii na kritiku Matoviča, že v parlamente sa na pokyn kancelára otvárajú listy adresované poslancom.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Kancelária Národnej rady SR a jej vedúci Daniel Guspan sa ohradzujú voči obvineniam a excentrickému divadlu poslanca Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA), ktorý podľa nich obvinil zamestnancov kancelárie z porušovania zákona. Guspan to napísal v reakcii na kritiku Matoviča, že v parlamente sa na pokyn kancelára otvárajú listy adresované poslancom.

"Je mi naozaj ľúto, že po náročnom procese prípravy najväčšieho summitu v rámci predsedníctva Slovenska v Rade EÚ namiesto toho, aby naši zamestnanci boli pochválení, sú v priamom prenose perzekvovaní a napádaní poslancom Matovičom," poznamenal Guspan.

Podľa jeho slov je Kancelária NR SR povinná dodržiavať zákony, v rámci ktorých musí zabezpečiť ochranu a bezpečnosť všetkým poslancom, ako aj všetkým osobám nachádzajúcim sa v priestoroch parlamentu. "Ochrana poslancov sa zabezpečuje na základe odporúčaní Ministerstva vnútra SR, ako aj Úradu na ochranu ústavných činiteľov SR," vysvetlil.

Guspan uisťuje, že Kancelária NR SR a jej zamestnanci v žiadnom prípade zámerne neporušujú ústavné právo na zachovanie listového tajomstva. "Každá podozrivá zásielka však musí byť aj podľa pravidiel ochrany ústavných činiteľov preverená. Rovnaké pravidlá platia na všetkých štátnych inštitúciách," odkázal.

Kancelár tiež uviedol, že zamestnanci podateľne sa pravidelne stretávali s neochotou poslancov preberať si zásielky s vulgárnym charakterom. "Preto sa zaviedol nový systém, ktorý zásielky zhromažďuje a pred ich skartáciou sa vyzve poslanecký klub, aby svojim finálnym odmietnutím prevzatia predmetnej zásielky potvrdil jej skartáciu. Samozrejme, ak má akýkoľvek občan podozrenie z porušenia zákona, môže sa obrátiť na príslušné orgány. Kancelária Národnej rady SR je pripravená poskytnúť všetky relevantné údaje a súčinnosť," dodal Guspan.


Kancelária NR SR neskôr doplnila, že za posledných 14 dní platnosti novej smernice o bezpečnostných opatreniach bolo z 789 doručených zásielok na základe špecifických pravidiel z Úradu na ochranu ústavných činiteľov preverených 39, čo tvorí 4,9 percenta. "Bezpečnostné preverovanie listových zásielok sme realizovali a aj naďalej realizovať budeme z dôvodu zabezpečenia ochrany zdravia a života všetkých osôb, ktoré sa nachádzajú na pôde NR SR," avizuje kancelária.

Guspan zároveň sám kontaktoval Generálnu prokuratúru SR a podal vysvetlenie. "Celú záležitosť tak Kancelária NR SR berie ako uzavretú a žiadame preto poslanca Matoviča, aby svojimi klamstvami nešpinil meno Kancelárie NR SR a jej zamestnancov," dodal odbor komunikácie.

Matovič dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) cez Guspana prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať. Zároveň upozornil, že samotné pracovníčky podateľne za tento postup nemôžu a celú vinu má na pleciach Danko.

Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva.

Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktorý obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Líder OĽaNO-NOVA tvrdí, že Guspanovi to prikázal priamo Danko.

Igor Matovič ukázal niekoľko listov od občanov či anonymov, ktoré predstavitelia jeho hnutia dostali v priebehu apríla. Viaceré z nich obsahujú konkrétne protikorupčné podnety či žiadosti pomoc, pričom všetky boli otvorené s vysvetlením, že sa tak stalo z bezpečnostných dôvodov. Až potom ich dostali adresáti. "Píšu nám naši voliči, ktorí sa nemôžu pozerať na rozkrádanie spoločných peňazí," zdôraznil Matovič.