Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vojenský cintorín v obci Čabalovce po rekonštrukcii znovuzasvätili

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na cintoríne prvej svetovej vojny v Čabalovciach v okrese Medzilaborce je pochovaných 2600 až 3000 padlých vojakov.

Bratislava 4. októbra (TASR) - V obci Čabalovce vo štvrtok slávnostne znovuzasvätili zrekonštruovaný vojnový cintorín z 1. svetovej vojny. Pietneho aktu pri príležitosti 100. výročia vojny sa zúčastnili predstavitelia ministerstiev vnútra a obrany, vojenský atašé Spolkovej republiky Nemecko a zástupca Veľvyslanectva Ruskej federácie.

Podľa Michala Bodina zo Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku je na cintoríne prvej svetovej vojny v Čabalovciach v okrese Medzilaborce pochovaných 2600 až 3000 padlých vojakov. Presný počet nie je známy, pretože jeho súčasťou sú aj šachty, v ktorých je uložených niekoľko tiel. V rokoch 2016 až 2018 prešiel rekonštrukciou, ktorú realizoval nemecký Bundeswehr spoločne s Ozbrojenými silami SR.

Opravu finančne podporilo Ministerstvo vnútra SR. Ako ďalej Bodin uviedol, v poslednej etape sa pripojila aj Ruská federácia, ktorá prispela na oplotenie. Je to spoločný projekt Slovenska, Nemecka a Ruskej federácie, čo je podľa Bodina unikátne.

Štvrtkové znovuzasvätenie chápe ako jednu z centrálnych aktivít k 100. výročiu ukončenia prvej svetovej vojny. "Chceme ju pojať ako vyjadrenie porozumenia, ako zamyslenie sa nad tým, aby sa hrozba vojny už viac neopakovala," priblížil. Miestne obyvateľstvo na vlastné náklady vybudovalo aj kaplnku.

Slávnostná spomienková akcia sa konala za prítomnosti Vojenskej hudby, príslušníkov Ozbrojených síl SR, cirkevných hodnostárov a verejnosti.

Po pietnom akte uloženia vencov a po vystúpení predstaviteľov cirkví odznela slovenská, nemecká a ruská hymna. Vyvesené boli vlajky viacerých nástupníckych štátov bývalej rakúsko-uhorskej monarchie a ďalších, ktoré na mieste zastupovali aj ich diplomati.