Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

CHRÍPKA USTUPUJE: Naďalej sú ale zatvorené niektoré školy v SR

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Košickom kraji v tomto týždni klesla v porovnaní s predchádzajúcim o 9,4 percenta.

Banská Bystrica 10. marca (TASR) - V Banskobystrickom kraji (BBSK) stúpol v 10. kalendárnom týždni výskyt chrípky o sedem percent, výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) ostal na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom týždni. Odborníci však upozorňujú, že v porovnaní s vlaňajškom je v kraji chorých omnoho viac.

"Z medziročného porovnania banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, vyplýva, že výskyt ARO je vyšší o viac ako 39 percent a výskyt chrípky až trojnásobne," uviedla hovorkyňa úradu Mária Tolnayová s tým, že sa zvyšuje aj počet komplikácií akútnych respiračných ochorení, aj chrípky.

Podľa hlásení lekárov bolo v tomto týždni v kraji na ARO chorých celkom 6537 obyvateľov, čo je chorobnosť 2040 prípadov na 100.000 obyvateľov. V prípade chrípky je to 882 chorých, čo je chorobnosť 275 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Najviac chorých je v okrese Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Banská Bystrica. Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť medzi seniormi, nasleduje skupina adolescentov, žiakov základných škôl a najmenších detí. Pre zvýšený počet chorých sú v BBSK zavreté aj niektoré školy a zdravotnícke zariadenia.

Chorobnosť na respiračné ochorenia v Košickom kraji klesá


Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Košickom kraji v tomto týždni klesla v porovnaní s predchádzajúcim o 9,4 percenta. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Košice.

Celkovo hlásili lekári v 10. kalendárnom týždni 10.635 chorých, z toho bolo 1019 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola u detí do päť rokov. Komplikovaný priebeh chorôb bol u 155 osôb, najčastejšie išlo o zápaly prínosových dutín.

Pre zvýšenú chorobnosť boli počas týždňa zatvorené dve materské školy v okresoch Košice I a Košice II.

Najviac chorých hlásili lekári v 7. kalendárnom týždni tohto roka s viac ako 17.000 prípadmi. Tzv. chrípkové prázdniny malo vtedy v kraji 108 škôl.