Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Chránené územia čaká prehodnocovanie, avizuje minister Žiga

Peter Žiga Foto: TASR/AP

Ako poznamenal, národné parky sa vyhlasovali už dávnejšie a v súčasnosti sa tak stáva, že napríklad v Tatrách sa chránia parkoviská.

Bratislava 1. júla (TASR) - Rozsah chránených území v národných parkoch sa bude podľa ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) prehodnocovať. Ako poznamenal, národné parky sa vyhlasovali už dávnejšie a v súčasnosti sa tak stáva, že napríklad v Tatrách sa chránia parkoviská. "Budeme musieť prehodnotiť územia národných parkov a vyzerá to tak, že územia budeme prispôsobovať reálnej situácii v danom území," uviedol v rozhovore pre TASR.

Šéf envirorezortu tvrdí, že prehodnocovanie chránených území neznamená, že ich ubudne, aj keď to nevylučuje. Poukazuje však, že by mali pravdepodobne pribudnúť najprísnejšie chránené oblasti. Ozrejmil, že možno tak ubudne z 27 percent chránených území v národných parkoch, bezzásahových území, ktoré teraz zaberajú dve percentá územia, by však, naopak, malo pribudnúť. Prehodnocovanie by sa malo realizovať zároveň so zonáciou národných parkov.

Ako upozornil minister, najprv sa však musí prijať nový zákon o ochrane prírody, ktorý určí pravidlá zonácie či spôsoby náhrad pre súkromných vlastníkov chránených území. Na zonáciu už roky čaká napríklad Tatranský národný park, kde podľa jeho slov zainteresované strany smerujú k dohode. Tou šéf envirorezortu podmienil prijatie novej zonácie, keďže je presvedčený, že na novej zonácii Tatier sa musia dohodnúť tí, ktorí tam žijú a pôsobia.

Tu bude player


Na zonáciu čakajú aj ostatné národné parky, kde má vývoj taktiež závisieť od dotknutých strán. Upozornil, že v prípade vysokých nárokov napríklad súkromných vlastníkov ich štát nebude vedieť realizovať a vie si preto na začiatok predstaviť iba zónovanie štátnych chránených území. Zároveň by sa mali hľadať v závislosti od finančnej situácie rôzne alternatívy pre súkromných vlastníkov.