Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kandidatúru na prezidenta ohlásil 46-ročný Košičan Leonid Chovanec

Leonid Chovanec Foto: Leonid Chovanec

Invalidný dôchodca sa rozhodol kandidovať kvôli tomu, že je nespokojný so situáciu na Slovensku.

Košice 4. marca (TASR) – Kandidatúru na funkciu prezidenta SR dnes ohlásil 46-ročný invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec.

Ako uviedol pre TASR, kandidovať sa rozhodol kvôli tomu, že je nespokojný so situáciu na Slovensku. "Je tu len okrádanie chudobných ľudí a tí istí ľudia nás už 20 rokov presviedčajú o svojich kvalitách. Myslím si, že je čas na výmenu tvárí," povedal Chovanec, ktorý si zároveň myslí, že ako nezávislý a nepolitický kandidát by mohol mať v prezidentských voľbách šancu.

"Som invalidný dôchodca, odpracoval som trinásť rokov a po dvoch mozgových príhodách mi vyrátali plný invalidný dôchodok 165,80 eur. Aj toto je dôvod mojej kandidatúry," doplnil.

Chovanec je presvedčený, že sa mu s pomocou priateľov podarí získať 15.000 podpisov. "Na žiadnu kampaň nemám peniaze a nemám ani sponzorov. Chcem sa ľuďmi rozprávať osobne a vysvetľovať môj úmysel zmeniť zákony a ústavu tak, aby boli pre ľudí," dodal.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce zabojovať aj prvý šéf KDH Ján Čarnogurský, o kandidatúre uvažuje i europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný. Spomínal sa aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý túto možnosť odmietol. Hovorí sa aj o šéfovi poslaneckého klubu KDH Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril. V prípade Smeru-SD sa najčastejšie spomínal premiér Róbert Fico (Smer-SD), v kuloároch sa objavuje aj meno predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD).

Premiér Fico v súvislosti s prezidentskými voľbami vyhlásil, že v Smere-SD tému kandidát nepovažujú v súčasnosti za podstatnú. Sociálni demokrati sa podľa jeho slov zaoberajú problémami, ako sú nezamestnanosť či hospodársky rast. Tvrdí, že o prezidentskom kandidátovi začne Smer-SD hovoriť na konci tohto roka.

O Prezidentský palác sa mieni uchádzať ako občiansky kandidát aj Andrej Kiska. So zberom podpisov plánuje začať po Veľkej noci, keď chce predstaviť aj svoj volebný tím a podporovateľov.