Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Lekári: Chôdza je preventívnym prostriedkom mnohých závažných ochorení

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Lipovský podotkol, že primárnou úlohou všeobecných lekárov je preventívne pôsobiť na klientov, aby predišli chorobám.

Bratislava 13. mája (TASR) - Chôdza je skvelým preventívnym prostriedkom množstva závažných ochorení za nulové finančné aj ekologické náklady. Poukázala na to Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL), ktorá v pondelok pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa rodinných lekárov (19. 5.) usporiadala šiesty ročník podujatia Krokovačka v Bratislave.

"Už šiesty rok organizujeme tzv. Krokovačku, ktorou chceme poukázať na to, že úplne najjednoduchšia vec, ktorú každý pacient, každý náš klient, keď ešte nie je chorý a nie je pacient, môže urobiť, je to, že sa bude hýbať. A najlacnejší a najjednoduchší spôsob, ako sa hýbať, je chodiť," uviedol viceprezident SSVPL Peter Lipovský. Na krokovačke sa ľudia môžu zúčastniť v najbližších dňoch aj v iných mestách, ako napríklad v Košiciach, Spišskej Belej, Šali či Prešove.

Lipovský podotkol, že primárnou úlohou všeobecných lekárov je preventívne pôsobiť na klientov, aby predišli chorobám. Okrem pohybu je podľa jeho slov z hľadiska prevencie dôležité správne stravovanie, dostatok tekutín či eliminácia alkoholických nápojov a fajčenia. Zdôraznil, že dôležitá je aj pravidelnosť dodržiavania preventívnych opatrení. "Pravidelnosť preto, lebo mnohí ľudia majú takú úvahu, že ak raz-dvakrát do týždňa pre seba niečo spravia, že to stačí. To je ako keby povedali, že stačí sa raz-dvakrát do týždňa najesť alebo napiť, čo určite nie je dostatočné," vysvetlil. Z hľadiska pohybu je podľa neho ideálne nájsť každý deň nejaký čas "vybehnúť von" a niečo pre seba spraviť podľa svojich individuálnych schopností a možností.

Témou tohtoročného podujatia je "Zdravá planéta, zdraví ľudia". Všeobecní lekári upozornili, že uhlíková stopa sektora zdravotnej starostlivosti tvorí 4,4 percenta celosvetových emisií. Kľúčom k jej zníženiu je podľa odborníkov primárna starostlivosť a prevencia chorôb. "Keď sa lekári prvého kontaktu, ktorí sprevádzajú svojich pacientov, zamerajú na včasnú diagnostiku a zmenu životného štýlu, zníži sa potreba intenzívnej medicínskej starostlivosti v budúcnosti. Tento prístup zlepšuje zdravie populácie a zároveň výrazne znižuje emisie, ktoré by vznikali neskôr pri intenzívnych medicínskych procedúrach," vysvetlila vedecká sekretárka SSVPL Jana Bendová.