Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Hrozbu chemického útoku na území Európy nie je možné vylúčiť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pre TASR to uviedol Miroslav Ofčarovič, zástupca náčelníka Odboru bojovej podpory operácií Ozbrojených síl SR.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Hrozbu chemického útoku na území Európy nie je možné vylúčiť. Slovenská armáda je preto pripravená a vycvičená čeliť takejto hrozbe, uviedol pre TASR Miroslav Ofčarovič, zástupca náčelníka Odboru bojovej podpory operácií Ozbrojených síl SR.

Chemické zbrane sa rozdeľujú na dusivé, všeobecne jedovaté, pľuzgierotvorné, nervovo paralytické a toxíny, vysvetlil Ofčarovič. Nervový plyn sarin, ktorý bol nedávno použitý v Sýrii, je podľa jeho slov "inhibítor acetylcholiesterázy - enzýmu dôležitého na prenos nervových vzruchov, ktorý v prípade naviazania sarinu spôsobuje zníženie schopnosti tela hydrolyzovať acetylcholín na cholín a acetát". Toto má za následok, že impulz vyslaný mozgom nie je následne rozložený a pri hromadení môže v závislosti od koncentrácie spôsobiť aj usmrtenie.

A aké spôsoby ochrany pred chemickými zbraňami existujú? "Prostriedky ochrany dýchacích ciest – ochranné masky a prostriedky ochrany tela (protichemické pláštenky a kombinézy)," uviedol Ofčarovič.

Na otázku, ako postupuje armáda v prípade hrozby chemického útoku, odpovedal: "Je potrebné si uvedomiť, že ofenzívne použitie chemických zbraní nie je také jednoduché a spravidla je sprevádzané určitými činnosťami či opatreniami, ktoré indikujú možnosť ich použitia. V týchto prípadoch ozbrojené sily zvyšujú stupeň ochrany, čo znamená, že v závislosti od stupňa ohrozenia sú uvedené do pohotovosti prostriedky ochrany povrchu tela a dýchacích ciest. Najvyšší stupeň znamená, že všetci vojaci majú nasadené ochranné masky a oblečené prostriedky ochrany tela. V prípade výskytu nebezpečných chemických látok v priestore operácie sa volí stupeň ochrany individuálne na základe odporúčaní špecialistov na radiačnú, chemickú a biologickú ochranu (RCHBO)."

Čo sa týka procesu likvidácie chemických zbraní, "je aj nie je to jednoduchý proces", tvrdí Ofčarovič. "V minulosti, ako je známe, sa likvidovala chemická munícia potopením do mora. Pri rešpektovaní environmentálnej ochrany sú v súčasnosti používané hlavne neutralizácia a spaľovanie (v špeciálnych spaľovniach). Ako alternatívne metódy sú používané aj biodegradácia a superkritická oxidácia," dodal zástupca náčelníka Odboru bojovej podpory operácií.