Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Českí aj slovenskí vydavatelia zaspali dobu

Bratislava/Praha 3. marca (TASR) - V USA vychádza väčšina nových kníh zároveň elektronicky aj na papieri. "Českí aj slovenskí vydavatelia zaspali dobu, a tak ľudia zdieľajú e-knihy ilegálne," povedal v rozhovore pre TASR Oleg Vojtíšek, zakladateľ knižnej siete Baila.net.

Vojtíšek upozornil na to, že americký Amazon predáva 1,7 milióna knižných titulov vo forme e-kníh, pričom v USA vychádza ročne približne len 300.000 nových knižných titulov. České knižné obchody ponúkajú asi 4000 titulov vo forme e-kníh, ročne ale vychádza viac než 17.000 knižných titulov.

V databáze najväčšej knižnej siete Baila.net je približne 1,2 milióna knižných titulov, ktoré vyšli v českom alebo slovenskom jazyku. V ponuke obchodov s e-knihami sa predáva približne 4000 e-kníh a ďalších asi 5000 e-kníh je k dispozícii legálne zdarma. "Teda elektronicky je k dispozícii menej ako jedno percento kníh, ktoré vyšli," uviedol Vojtíšek a dodal: "V USA posledné tri roky vychádza väčšina kníh zároveň elektronicky aj na papieri (okrem učebníc, kde trvajú obavy z kopírovania). Vydavatelia tam riešia problém, ako čo najrýchlejšie sprístupniť elektronicky všetky knihy, aj tie staršie. V ČR a SR vydavatelia stále váhajú elektronicky vydať aj úplne novú knihu. Nevydajú ju, alebo ju vydajú neskôr, a potom sa veľmi divia, že v čase vydania už je niekoľko mesiacov na internete nelegálne."