Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Celoslovenské večeradlo sa uskutoční najbližšie v meste Michalovce

Ilustračné foto Foto: TASR

Celoslovenské večeradlá sa uskutočňujú na území Slovenska od roku 1989 dvakrát ročne, a to posledný aprílový a posledný septembrový víkend.

Michalovce 3. marca (TASR) – Celoslovenské večeradlo, ktoré zvyknú navštevovať veriaci z rôznych regiónov Slovenska, sa uskutoční najbližšie na sklonku apríla tohto roka v Michalovciach. Zemplínske mesto bude dejiskom spomínaného podujatia prvýkrát.

Večeradlá sú modlitebné stretnutia veriacich na počesť Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, ktoré sa nekonajú iba dvakrát do roka na celoštátnej úrovni, ale pravidelne aj v užšom či širšom kruhu ľudí v jednotlivých farnostiach po Slovensku.

"Večeradlom Mariánskeho kňazského hnutia (MKH) môže byť večeradlo kňazov i večeradlo s veriacimi. Môžu to byť večeradlá vo farnosti, rodinné večeradlá, keď sa zhromaždí jedna celá rodina alebo viac rodín v jednom dome, alebo večeradlá detí a mládeže," povedala pre TASR Anna Ivanišová, koordinátorka prípravného tímu Celoslovenského večeradla MKH v Michalovciach.

Ako dodala, súčasťou tohto podujatia organizovaného pre oba obrady katolíckej cirkvi sú okrem modlitieb svätého ruženca, adorácií, piesní, svätej omše či sviečkového sprievodu aj rôzne prednášky.

"Na Celoslovenských večeradlách sa zúčastňujú zároveň biskupi. Počas týchto stretnutí majú zúčastnení priestor i na rozhovory v skupinách. Počúvajú sa v nich svedectvá mladých, ako aj skôr narodených zo skúseností prežívania viery na príhovor Nepoškvrneného Srdca Panny Márie v Duchu Svätom," priblížila spomínaná koordinátorka.

Celoslovenské večeradlá sa uskutočňujú na území Slovenska od roku 1989 dvakrát ročne, a to posledný aprílový a posledný septembrový víkend. Tradíciu má aj spoločné večeradlo Čechov a Slovákov. Koná sa striedavo v Šaštíne a Hostýne na Morave. "Každý rok posledný týždeň v júni je v talianskom Colevalenza zároveň Celosvetové večeradlo Mariánskeho kňazského hnutia," ozrejmila Ivanišová s tým, že pravidelne naň prichádzajú veriaci, kňazi a cirkevní hodnostári z celého sveta.