Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Z. Čaputovú v stredu prijme francúzsky prezident E. Macron

Zuzana Čaputová, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Čaputová bude s Macronom rokovať o aktuálnej situácii v Európskej únii a vo Vyšehradskej štvorke, ale aj o bilaterálnych vzťahoch medzi Slovenskom a Francúzskom a o možnostiach ďalšej spolupráce.

Paríž 24. júla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odcestuje v stredu na dvojdňovú oficiálnu návštevu Francúzska. Ešte v ten istý deň popoludní ju prijme francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Ako uviedla Martina Goffová z tlačového oddelenia slovenskej prezidentky, Čaputová bude s Macronom rokovať o aktuálnej situácii v Európskej únii a vo Vyšehradskej štvorke, ale aj o bilaterálnych vzťahoch medzi Slovenskom a Francúzskom a o možnostiach ďalšej spolupráce.

Po rokovaní s najvyšším predstaviteľom Francúzska položí kvety pred parížskym hudobným klubom Bataclan, v ktorom pri teroristickom útoku 13. novembra 2015 zahynulo 90 ľudí.

Koordinované útoky na viacerých miestach v Paríži si vtedy vyžiadali 130 obetí, pričom stovky ďalších osôb utrpeli zranenia. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Vo štvrtok prezidentka položí kvety k soche generála Milana Rastislava Štefánika a následne sa vráti na Slovensko.

Čaputová od nástupu do funkcie v polovici júna už absolvovala návštevy metropol všetkých krajín Vyšehradskej štvorky; začala tradične v Českej republike. Krátko po Prahe navštívila aj Brusel, kde ju prijal belgický kráľ Filip. Stretla sa tiež s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom.