Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Bútora: Na rozvoj inkluzívneho vzdelávania sa rozdelí šesť mil. eur

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Daniel Bútora. Foto: TASR Pavol Zachar

Rezort školstva má v krátkom čase pristúpiť k uzatváraniu zmlúv s úspešnými žiadateľmi.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Na projekty posilnenia pripravenosti detí z marginalizovaných rómskych komunít a prostredia generačnej chudoby na nástup do škôlky a školy sa prerozdelí viac ako šesť miliónov eur. Vo výzve z plánu obnovy uspelo desať z 32 žiadostí. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Daniel Bútora.

"Deti z generačnej chudoby majú na Slovensku veľké problémy ešte pred nástupom do škôlky. My vieme, že rané roky života sú najdôležitejšie," uviedol. Financie sa použijú na realizáciu lepšej pripravenosti detí vo veku do šesť rokov. Výzva bola zameraná na podporu zdravého, kognitívneho, sociálneho psychomotorického vývoja.

Rezort školstva má v krátkom čase pristúpiť k uzatváraniu zmlúv s úspešnými žiadateľmi. "Chceme zapojiť asistentov ranej starostlivosti, ktorí budú prácou s rodinami v domácom prostredí pomáhať prekonávať existujúce bariéry, rozvíjať kognitívne a motorické zručnosti detí a pripravovať ich tak na vstup do formálneho predprimárneho vzdelávania," ozrejmil Bútora. Podporené projekty sa môžu realizovať do roku 2026 s trvaním minimálne dva roky.

"My pokladáme za úplne kľúčovú vec, aby sme zvyšovali zručností detí, ale aj rodičov, ktoré sa o detí starajú práve v tom ranom veku," dodal Bútora. Do výzvy sa mohli zapojiť nadácie, neziskové organizácie, občianske združenia, príspevkové organizácie a účelové zariadenia cirkvi.