Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Ministerstvo chce zaviesť povinnú školskú dochádzku pre deti cudzincov

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR SR Daniel Bútora. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa ministra zostane situácia vo vzdelávaní ukrajinských detí v novom školskom roku rovnaká ako v končiacom sa školskom roku.

Nitra 27. júna (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR chce od školského roka 2024/2025 zaviesť povinnú školskú dochádzku pre deti cudzincov, ktoré dlhodobo žijú na území Slovenska. Ide predovšetkým o deti odídencov z Ukrajiny, ale aj ďalšie národnosti. Skonštatoval to minister školstva Daniel Bútora po stretnutí s riaditeľmi nitrianskych škôl, zameranom na vzdelávanie ukrajinských detí v slovenských školách.

Podľa ministra zostane situácia vo vzdelávaní ukrajinských detí v novom školskom roku rovnaká ako v končiacom sa školskom roku. "Školy zatiaľ nie sú pripravené povinnú školskú dochádzku zvládnuť, no o ďalší rok už áno. Je to aj otázka kapacít či pripravenosti učiteľov," skonštatoval Bútora.



V tomto školskom roku bolo v slovenskom vzdelávacom systéme evidovaných 10.500 detí. Minister odhaduje, že ďalších 5000 až 8000 detí odídencov žijúcich na Slovensku nie je súčasťou nášho vzdelávacieho systému, nenavštevuje na Slovensku materské, základné ani stredné školy a je vzdelávaných iným spôsobom.

V novom školskom roku chce ministerstvo posilňovať vyučovanie jazykov. "Aj nový vyučovací štátny program má v sebe zahrnutý koncept tzv. slovenčiny ako druhého jazyka, pretože bez znalosti jazyka deti nemôžu napredovať. Chceme dosiahnuť, aby sa slovenský jazyk nemusel vyučovať primárne popoludní, ale počas riadneho vyučovania takou formou, že deti nie sú v tej chvíli na inej slovenskej hodine, ale na hodine slovenčiny ako druhého jazyka," povedal Bútora. Pre deti cudzincov, ktoré sa už dnes vzdelávajú na slovenských školách, to znamená rozšírenie možností štúdia slovenského jazyka a slovenskej literatúry ako cudzieho jazyka.

Zároveň pre deti, ktoré dočasne uprednostňujú alebo sú odkázané na vzdelávanie v online systéme svojej domovskej krajiny, plánuje ministerstvo vytvoriť schémy jazykových kurzov a podpory voľnočasových aktivít, ktoré im umožnia lepšie začlenenie do kolektívu aj popri domácom online vzdelávaní.