Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie koaličných politikov na vypovedanie koaličnej zmluvy

Na snímke podpredseda NR SR Béla Bugár (Most - Híd) Foto: TASR/Jakub Kotian

Predseda SNS Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu. Zdôvodnil to absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Vypovedanie koaličnej zmluvy má riešiť koaličná rada. TASR to povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý bude chcieť vedieť, čo presne predsedu SNS a NR SR Andreja Danka viedlo k tomuto kroku.

"Je to vec, ktorú treba prediskutovať na koaličnej rade. Budeme chcieť vysvetlenia. Sú veci, ktoré sa riešiť dajú a ktoré nie," povedal Bugár. Termín koaličnej rady zatiaľ nevie.

Most-Híd dopĺňa, že ho vypovedanie zmluvy zo strany SNS prekvapilo. "Táto vládna koalícia doteraz úspešne plnila svoje programové ciele, preto nerozumieme požiadavkám vyjadreným v liste predsedu SNS," uviedli bugárovci.

Nepozdáva sa im ani spôsob, ktorý Danko zvolil. "Spôsob, ktorý zvolil, neprehĺbi dôveru ani voličov, ani partnerov, ale, naopak, ju oslabí. Aj súčasné znenie koaličnej zmluvy totiž umožňuje dopĺňať priority vládnej koalície mimo programového vyhlásenia vlády, ak sa na nich zhodnú všetky koaličné strany," vysvetlil Most-Híd.

Danko vypovedal koaličnú zmluvu. Zdôvodnil to absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii. TASR o tom informovala šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková.

"Týmto spôsobom vypovedám koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd," napísal svojim koaličným partnerom Danko. Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

"Dobrá sociálno–ekonomická situácia v roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania," tvrdí Danko.

Zároveň koaličným partnerom navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením SNS o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.



M. Číž verí, že koalícia vydrží, na vypovedanie koaličnej zmluvy nevidí dôvod


Na snímke Miroslav Číž
Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Miroslav Číž verí, že koalícia vydrží aj po vypovedaní koaličnej zmluvy predsedom SNS Andrejom Dankom. Na vypovedanie dohody nevidí dôvod.

"Pevne verím, že zvíťazí zdravý rozum, problém sa vyrieši a koalícia vydrží. Nevidím inú alternatívu a nie sú ňou ani predčasné voľby," povedal pre TASR.

Koaličná zmluva ako politický dokument bez právneho zakotvenia trvá podľa Číža len dovtedy, kým sú koaliční partneri ochotní ju dodržiavať. Na jej vypovedanie, ku ktorému pristúpil Danko, nevidí Číž dôvod, zvlášť keď sa Slovensku darí.

"Pán Danko je mladší politik a niekedy je príliš dynamický pri uvažovaní. Problémy treba riešiť s pokojom," doplnil Číž. Podľa poslanca ani kauza rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum na ministerstve školstva nie je taký problém, pre ktorý by sa mala vládna koalícia rozpadnúť.

L. ŽITŇANSKÁ: Krok A. Danka nie je najlepší príspevok k dôvere a stabilite


Predsedníctvo koaličného Mosta-Híd rokuje o kroku predsedu SNS a NRSR Andreja Danka, ktorý vypovedal koaličnú zmluvu. Predstaviteľov Mosta-Híd to prekvapilo, predseda strany Béla Bugár už dnes rokoval s Dankom. Viac pred zasadnutím predsedníctva nepovedal.

Na snímke Lucia Žitňanská.
Foto: TASR/Pavol Zachar


Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská komentovala Dankov krok tým, že sa tomu dá ťažko rozumieť. "Nie je to asi najlepší príspevok k dôvere a stabilite, ale ideme sa o tom porozprávať," povedala pred rokovaním predsedníctva Žitňanská.

Šéf rezortu životného prostredia László Sólymos zdôraznil, že Most-Híd sa podpísal pod koaličnú zmluvu s plnou zodpovednosťou. "A takisto by sme chceli postupovať ďalej," poznamenal.

Podľa šéfa poslaneckého klubu Gábora Gála sa svet nekončí ani týmto krokom, ktorý ho ale podľa jeho slov dosť prekvapil. V predčasných voľbách riešenie nevidí. "Nikdy v minulosti nič nevyriešili," vysvetlil s tým, že nevie, o čo ide Dankovi.

Čo sa deje nevie ani minister dopravy Árpád Érsek. O vypovedaní koaličnej zmluvy sa dozvedel z televíznych správ. Od predsedníctva očakáva bližšie informácie. Neprezradil, čo si o Dankovom kroku myslí, hoci tvrdí, že si o tom myslí veľa.

Štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna považuje vypovedanie koaličnej zmluvy za závažnú informáciu. Nevedel povedať, či pôjde koalícia ďalej. "Uvidíme," poznamenal s tým, že na predsedníctve chce počuť, čo sa stalo.