Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

B. BUGÁR: Vláda má väčšinu, ale nemá víziu

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vláda podľa neho neplní ani sľuby, ktoré dala opozícii na začiatku volebného obdobia.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Vláda Roberta Fica (Smer-SD) je stabilná, má väčšinu, ale nemá víziu a robí nekoncepčné opatrenia. Na dnešnej tlačovej konferencii venovanej hodnoteniu prvého roka vlády to povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Zdôraznil, že tak rast cien, ako aj výrazný rast nezamestnanosti nie je možné pripísať len kríze, ale aj politike vlády. Rastie aj zadlženosť Slovenska - dlh na jedného obyvateľa vzrástol o 900 eur.

Vláda podľa neho neplní ani sľuby, ktoré dala opozícii na začiatku volebného obdobia. "Očakávam, že Smer-SD bude mať do pol roka svojho predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ)," povedal Bugár, podľa ktorého vládna strana nemá úprimnú snahu prenechať tento post opozícii. "Poradíme sa," odpovedal na otázku TASR, ako chce v tejto veci Most-Híd ďalej postupovať. Rokovať chce najskôr so stranami Ľudovej platformy, osobne je však presvedčený, že Smer-SD nehrá s opozíciou férovú hru.

Podpredseda Mosta-Híd László Solymos Bugára doplnil, že ho prekvapujú slová podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej, podľa ktorej Smer-SD podporí zmysluplné návrhy opozície. Za prvý rok vlády totiž zo 103 opozičných návrhov zákonov Národná rada (NR) SR schválila len dva a zo 303 podaných pozmeňovacích návrhov uspelo len 23. "Menšinová politika mala na Slovensku primerané zastúpenie len vtedy, keď boli vo vláde jej zástupcovia," vyhlásil Solymos, podľa ktorého vláda nedodržala sľub zachovať v menšinových otázkach status quo.

"Zmenili systém rovnej dane na systém selektívnych daní. Tento prístup má fatálne demotivačné dôsledky," vyhlásil ďalší z podpredsedov strany Ivan Švejna. Dodal, že v priebehu toho istého roka, ako vláda výrazne zvýšila daňové a odvodové zaťaženie, dostala spoločnosť Mondi SCP Ružomberok daňovú úľavu 25 miliónov eur. "Evidovaná nezamestnanosť vzrástla o 40.000 osôb. Vláda porušila svoj sľub a zasiahla do druhého piliera," zdôraznil Švejna.

Podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon považuje za dôkaz slabých manažérskych schopností vlády výsledok štátneho podniku Lesy SR, ktoré mali za prvej Ficovej vlády a aj v tomto volebnom období výrazne nižší zisk, ako počas vlády Ivety Radičovej. "Vláda podporuje výrobu elektriny, ale nie výrobu potravín. Z elektriny sa nikto nenaje," vyhlásil Simon. Podobne ako jeho stranícki kolegovia, aj on pripomenul rast nezamestnanosti. "Ani v lete pri sezónnych prácach sa toľko pracovných miest, ako po minulé roky, tvoriť nebude, kvôli menšiemu počtu dohodárov," uzavrel Simon.