Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Budúci prezident by mal zjednocovať občanov, myslí si to R. Sulík

Na snímke Richard Sulík (SaS) Foto: TASR/Martin Baumann

Záujem kandidovať na prezidenta avizoval zatiaľ Ján Čarnogurský.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Budúci prezident SR by mal zjednocovať občanov. Myslí si to predseda SaS Richard Sulík, ktorý spolu s ostatnými liberálmi verí, že sa opozičné neľavicové strany môžu dohodnúť. Liberáli sú podľa jeho slov pripravení rokovať.

Pre SaS je dôležité, aby kandidát nebol členom komunistickej strany ani spolupracovník ŠtB. "Členstvo v komunistickej strane alebo spolupráca s ŠtB sú zásadnou prekážkou, aby kandidát s takouto minulosťou získal podporu SaS," uviedol Sulík.

Dodal, že Republiková rada SaS sa k prezidentským voľbám ešte definitívne nevyjadrila. "Rovnako ako v ostatných politických stranách, aj u nás prebieha v tejto fáze vnútorná diskusia o širších kritériách, ktoré by mal spĺňať budúci slovenský prezident," uzavrel šéf liberálov. Za spoločného kandidáta sú aj ostatné opozičné strany KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd.

Prezidentské voľby sa na Slovensku uskutočnia v roku 2014. Podľa Ústavy SR môže kandidáta na hlavu štátu navrhnúť minimálne 15 poslancov NR SR, alebo 15.000 občanov formou petície. Kandidát musí mať minimálne 40 rokov. Záujem kandidovať avizoval zatiaľ Ján Čarnogurský. Ako možný kandidát sa spomína aj premiér Robert Fico (Smer-SD), bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský a aj zakladateľ Dobrého Anjela Andrej Kiska.