Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Britská vláda popiera bezdôvodné odoberanie detí

Účastníci protestu pred britskou ambasádou v Bratislave vyjadrili podporu pre Slovenku Ivanu Bóorovú. Anglickí úradníci Ivane a jej manželovi odobrali dvoch synov a dali ich na adopciu. Foto: TASR/Michal Svítok

Medializácia jedného z takýchto prípadov v televízii Joj dokonca podnietila protestné zhromaždenie pred britským veľvyslanectvom v Bratislave, na ktoré prišlo asi 150 ľudí.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Britská vláda striktne odmietla obvinenia voči sociálnym úradom vo Veľkej Británii zverejnené v slovenských médiách. Sociálny systém je podľa nej jedným z najlepšie regulovaných na svete. Píše sa to v stanovisku britského vládneho kabinetu, ktoré TASR poskytla tlačová tajomníčka Britského veľvyslanectva na Slovensku Monika Holečková.

"Chceme opätovne uistiť slovenských občanov, že britské sociálne úrady volia možnosť vzatia dieťaťa do starostlivosti len v prípadoch, kedy majú vážne podozrenie zo zanedbania starostlivosti. Ochrana zdravia a bezpečnosť detí je najvyššou prioritou sociálneho systému a nezávislého právneho systému vo Veľkej Británii," píše sa v stanovisku britskej vlády.

Vzhľadom na nevyhnutnosť chrániť súkromie detí pritom vláda nechcela komentovať konkrétne prípady. Akákoľvek zainteresovanosť miestnych úradov je však podľa nej založená na "obsiahlom a transparentnom" hodnotení situácie.

"Primárnou povinnosťou sociálnych úradov je ochrana detí. Deti sa odoberajú do starostlivosti len v prípadoch vážnych obáv o ich bezpečnosť. Deti budú vrátené naspäť do rodiny, ak sociálny úrad a britský súd určia, že neexistuje žiadna hrozba ujmy," dodáva britský vládny kabinet.

Informácie o slovenských rodinách, ktorým britské úrady údajne neodôvodnene odobrali deti, zamestnali viaceré slovenské inštitúcie po medializácii niekoľkých prípadov. Na zverejnené informácie reagovali ministerstvá práce, spravodlivosti a zahraničných vecí. Na detaily týchto prípadov boli zvedaví aj poslanci parlamentného ľudskoprávneho výboru. Medializácia jedného z takýchto prípadov v televízii Joj dokonca podnietila protestné zhromaždenie pred britským veľvyslanectvom v Bratislave, na ktoré prišlo asi 150 ľudí.