Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Starostovia a primátori budú odmeňovaní po novom

Ilustračné foto.Foto:

Po rokovaní Koaličnej rady to oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý hovoril o ústretových krokoch voči obciam a mestám pred stredajším (23.5.) snemom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Bratislava 22. mája (TASR) - Starostov a primátorov čaká nový spôsob odmeňovania. Koaliční poslanci ešte tento piatok (25.5.) predložia novelizáciu zákona, ktorá to zabezpečí. Starostovia a primátori by mali byť podľa návrhu rozdelení do deviatich platových tried. Koalícia chce riešiť aj odstupné pre starostov a primátorov. Po rokovaní Koaličnej rady to oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý hovoril o ústretových krokoch voči obciam a mestám pred stredajším (23.5.) snemom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"Vznikla dohoda, že poslanci Národnej rady vládnej koalície predložia ešte tento týždeň v piatok novelizáciu zákona, ktorá zabezpečí nové odmeňovanie primátorov a starostov," povedal Fico. Po dohode so ZMOS-om je podľa jeho slov pripravený návrh, na základe ktorého budú starostovia a primátori rozdelení do deviatich platových tried. "Každá platová trieda je určená koeficientom vo vzťahu k priemernému zárobku v národnom hospodárstve," ozrejmil Fico.

V prípade miest nad 100.000 obyvateľov, teda v tých najväčších mestách, by tento koeficient bol podľa Fica "okolo 3,9-krát priemerná mzda v národnom hospodárstve". Koalícia by chcela riešiť aj odstupné pre starostov a primátorov. Odstupné by mohli dostať len tí, ktorí boli vo funkcii minimálne polroka.

Koalícia avizuje aj zmeny, ktoré majú odstrániť byrokratické prekážky týkajúce sa zákona o verejnom obstarávaní. "Chceme tiež viac chrániť obce pred šikanovaním v súvislosti so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám," doplnil Fico. Koalícia sa bude zaoberať aj otázkou nevysporiadaných pozemkov pod nehnuteľnosťami. Podľa Fica to limituje mestá a obce pri čerpaní eurofondov.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) priblížil zmeny, ktoré prídu v zákone o verejnom obstarávaní. "Dôjde k odbúraniu papierovačiek v procese verejného obstarávania, výrazne sa skrátia lehoty a hlavne zvýraznia finančné limity," vymenoval Pellegrini.

Má sa tiež zaviesť nová kategória - kategória zákaziek malého rozsahu. "Je to zákazka do 5000 eur, na ktorú sa vôbec nebude vzťahovať zákon o verejnom obstarávaní," vysvetlil premiér. K zásadným zmenám dôjde podľa neho v limitoch.

"Novelou sa umožní nakupovať v najjednoduchšom režime verejného obstarávania. V prípade bežne dostupných tovarov a služieb to bude až do 50.000 eur, pri nie celkom bežne dostupných to bude do 70.000 eur," doplnil premiér. Pri nákupoch potravín sa podľa neho vyhovie školám a domovom sociálnych služieb a limit bude do 221.000 eur za rok. "A v prípade stavebných prác to bude 180.000 eur. Je to obrovský skok v limitoch," doplnil premiér.

Predseda vlády zároveň deklaroval, že jeho vláda neprijme žiadne legislatívne opatrenia, ktoré by mali zmeniť spôsob financovanie samosprávy. "Nesiahne na dosiahnutý konsenzus delenia dane z príjmov fyzických osôb 70:30," vyhlásil Pellegrini.