Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Bratislava si dnes pripomenula 68. výročie oslobodenia

Premiér Robert Fico sa prihovoril na pietnej spomienke kladenia vencov pri pamätníku na Námestí Eugena Suchoňa Foto: TASR/Štefan Puškáš

Boje o Bratislavu a jej okolie si vyžiadali okolo 7000 obetí.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Hlavné mesto SR si dnes pripomenulo 68. výročie oslobodenia Bratislavy. Na pietnej spomienke kladenia vencov pri pamätníku na Námestí Eugena Suchoňa sa k prítomným prihovoril predseda vlády SR Robert Fico.

V prejave okrem iného vyzdvihol význam oslobodenia mesta spod fašistickej okupácie z čias 2. svetovej vojny. V historických súvislostiach tiež pripomenul význam oslobodzovacích bojov v nadväznosti na súčasnosť.

Na pietnej slávnosti sa zúčastnili niektorí predstavitelia vlády SR, zákonodarného zboru, zástupcovia diplomatických zborov, regionálnej, mestskej a miestnej samosprávy, ako aj priami účastníci oslobodzovacích bojov a ďalší Bratislavčania.

Sovietske vojská 2. apríla 1945 oslobodili obec Vajnory na východnom predpolí Bratislavy, čím sa začali priame boje o mesto. O dva dni neskôr, 4. apríla, zaútočili vojská II. ukrajinského frontu pod velením maršala Malinovského. Pod náporom pechoty Červenej armády, podporovanej 27. tankovou brigádou, 2. rumunským tankovým plukom a od Dunaja delovými člnmi Čiernomorskej flotily sa fašisti stiahli a posledné boje sa skončili v ten deň vo večerných hodinách. Boje o Bratislavu a jej okolie si vyžiadali okolo 7000 obetí. Padlých pochovali na bratislavskom Slavíne.