Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

BLÁZNIVÁ jeseň nás bude ťahať za nos

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prešibané počasie si v nasledujúcich dňoch na nás zgustne. S našou predpoveďou počasia sa oblečiete určite správne.

Bratislava 19. novembra (Teraz.sk) – Ak ste boli v posledných dňoch mrzutí kvôli výraznému ochladeniu, ktoré priniesol arktický vzduch, tak sa pripravte: čakajú nás studené dni, sneh, vietor, dážď, no a napokon to zavŕšia slnečné lúče a teplo.


V piatok na územie Slovenska vpadol arktický vzduch, ktorý podľa počiatočných odhadov portálu meteoinfo.sk nemali mať konca kraja. Vyhliadky boli také extrémne, že zaskočili i samotných meteorológov.



Čo nás čaká počas najbližších dní?



"Snehové prehánky a občasné sneženie sa objavia aj v nížinách, vzduch, ktorý k nám bude do utorka prúdiť, bude postupne okolo 5°C pod dlhodobým teplotným normálom pre obdobie okolo 20. novembra. Vrcholom ochladenia sa zdá byť pondelok, " dvíha varovný prst odborník Matúš Kučera.

Začiatok nového týždňa nám navyše prinesie čerstvý a silný vietor, na horách sa môže vyskytnúť i víchrice a orkány. Najväčšiu radosť nám však urobia snehové zrážky, a to aj v nižších polohách.

Vo Vysokých Tatrách sa zasnežuje naplno, v Lomnickom sedle sa zrejme bude lyžovať už na Vianoce



No v nasledujúcich dňoch sa opäť začne oteplovať. "Napriek tomu, že hrebeň vysokého tlaku by mal priniesť veľmi teplý vzduch až +5/+10°C v 1500 metroch (850 hPa), pri zemi sa oteplenie kvôli silným hmlám a nízkej oblačnosti s mrholením takmer neprejaví - maximálne teploty na miestach bez slnečného svitu dosiahnu len +5/+10°C, a len ojedinele to pri zmenšení oblačnosti vyzerá na okolo +12°C."

Zdá sa teda, že počas budúceho týždňa je potrebné byť pripravený ozaj na všetko. Podľa predpovede nás napokon zastihne Katarína na blate. Na ďalšie ochladenie si tak budeme musieť počkať na prelome novembra a decembra.

Takto tento týždeň zasnežovali v Jasnej