Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Biskupi východných cirkví hovorili o evanjelizácii kultúry

lačová konferencia Gréckokatolíckej eparchie Košice na tému Evanjelizácia kultúry, 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu a slávenie Roka viery v katolíckej cirkvi, Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 počas stretnutia východných katolíckych biskupov v Košiciach v dňoch 17. – 20. októbra 2013. Na snímke zľava vladyka Milan Chautur, Košice, arcibiskup a sekretár kongregácie Cyril Vasiľ, Vatikán, mons. Dimitrios Salachas, Grécko, Košice, 19. októbra 2013. Foto: TASR/František Iván

Košický eparchiálny biskup Milan Chautur zdôraznil, že do Košíc prišlo v ostatnom roku na kultúru viac finančných zdrojov, ako v predchádzajúcich sto rokoch dohromady.

Košice 19. októbra (TASR) – Organizáciu 16. ročníka Stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví sa zhostila košická gréckokatolícka eparchia. Ako pre TASR uviedol hovorca eparchie Michal hospodár, Košice ako Európske hlavné mesto kultúry hostilo stretnutie biskupov s hlavnou témou – evanjelizácia kultúry.

„Keďže sme v roku 1150. výročia príchodu solúnskych bratov Cyrila a Metoda na naše územie a tiež v súvislosti práve s tým, že Košice majú titul EHMK, sa biskupi zamýšľali práve nad hlavnou témou stretnutia,“ dodal Hospodár. Zdôraznil, že kresťanská kultúra mala historický základ v misii Cyrila a Metoda. „Z tohto základu teraz chceme hľadať spôsoby, ako je možné preniesť túto kresťanskú kultúru aj do života súčasného človeka, ktorý žije, akoby žiadna platná pevná kultúra tu nebola,“ vyhlásil ďalej Hospodár.

Sekretár kongregácie východných cirkví Cyril Vasiľ zdôraznil, že v odkaze solúnskych bratov sú aj pre súčasnosť dôležité tri prvky kultúry - písmo, jazyk a výchova. „Aj dnes musíme hľadať formu reči, ktorá bude zrozumiteľná dnešnému človeku. Čo sa týka písma, dnes je dôležité vidieť, že od mladých ľudí sa očakáva elektronická gramotnosť a cirkev nemôže zaostávať v týchto nových formách komunikácie. No príprava ďalších nositeľov myšlienok je prirodzeným vyvrcholením tohto snaženia a evanjelizácie kultúry,“ povedal Vasiľ.

Košický eparchiálny biskup Milan Chautur zdôraznil, že do Košíc prišlo v ostatnom roku na kultúru viac finančných zdrojov, ako v predchádzajúcich sto rokoch dohromady. „Na cirkev z peňazí EHMK nešiel ani cent. Nestačí však len budovať, či rekonštruovať inštitúcie, treba ich aj naplniť obsahom,“ povedal. Opätovne vyzdvihol akciu Pochod za život, kde podľa neho výrazne zaznel odkaz toho, že ak sa ľudia masovo vyjadria za správnu myšlienku, môže to pre evanjelizáciu kultúry znamenať viac, ako čokoľvek iné.