Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Baránik reaguje na rozhodnutie ÚS SR k paragrafu 363

Na archívnej snímke Alojz Baránik. Foto: TASR/Michal Svítok

Ústavný súd v podstate povedal, že ak sa nám nepáči, ako generálny prokurátor rozhoduje, je potrebné zmeniť zákony, pretože tieto nie sú nesúladné s ústavou, uviedol Alojz Baránik v reakcii.

Bratislava 21. júna (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) vníma rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o paragrafe 363 Trestného poriadku ako vyjadrenie, že ak sa niekomu nepáči spôsob rozhodovania generálneho prokurátora, je potrebné zmeniť zákony. Pripomenul, že v parlamente je návrh o transparentnosti prokuratúry, ktorého súčasťou je zmena spomínaného paragrafu aj úprava odvolávania šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR.

"Ústavný súd v podstate povedal, že ak sa nám nepáči, ako generálny prokurátor rozhoduje, je potrebné zmeniť zákony, pretože tieto nie sú nesúladné s ústavou," uviedol Baránik v reakcii. Dodal, že ak sa predpisy ako paragraf 363 Trestného poriadku vykonávajú v rozpore s ústavou, "nie je to známka toho, že sú ústavne problematické, ale že takým je také rozhodovanie".

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR, keď nevyhovel návrhu skupiny poslancov a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorí paragraf na súde napadli.