Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Babie leto sa končí, cez víkend prichádza zima

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V piatok postúpi na Slovensko studený front, za ktorým k nám začne prenikať veľmi studený vzduch.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Koncom týždňa čaká strednú Európu výrazná zmena počasia. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) tak babie leto končí a prichádza zima.

"V piatok a počas víkendu čaká strednú Európu výrazná zmena počasia. Súčasný hmlistý a pomerne teplý jesenný ráz počasia s dennými maximami teploty v stredu od 13 do 18 stupňov Celzia v piatok vystrieda prechod studeného frontu, za ktorým k nám začne prenikať veľmi studený vzduch," hovorí meteorologička Dagmar Krišková.

Rozdiely v teplotách v rámci strednej Európy sa podľa meteorologičky v sobotu (27.10.) zvýraznia, keď napríklad vo výške 1500 m má byť nad stredným Maďarskom +6 a nad severným Slovenskom –6 stupňov Celzia. "V dôsledku toho treba v sobotu počítať s rozsiahlymi a miestami aj intenzívnymi zrážkami, ktoré budú tekuté iba v nížinách na juhu, inde budú zmiešané alebo snehové," upozorňuje Krišková.

V nedeľu (28.10.) postúpi zvlnené frontálne rozhranie nad Ukrajinu a v studenom vzduchu sa na Slovensku vyčasí, bude však chladno a veterno. Najnižšie teploty nad ránom v nedeľu podľa SHMÚ poklesnú na –2 až -7 stupňov Celzia, len na juhozápade sa očakáva okolo nuly. Maximálna denná teplota sa bude pohybovať od -1 na severe do + 6 stupňov na Podunajskej nížine. "Najbližší víkend teda preverí našu prípravu na zimu, či už cestárov, kúrenárov, ale aj motoristov, ktorí jazdia ešte na letných pneumatikách," dodala meteorologička.

TASR informácie poskytol hovorca SHMÚ Ivan Garčár.