Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pred zriadením Vyšehradského domu sa zvážia finančné aspekty

Jediný takýto dom funguje v juhoafrickom Kapskom meste od marca 2010.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Pred zriadením Vyšehradského domu v Hočiminovom Meste bude podľa slovenského rezortu diplomacie potrebné dôkladne zvážiť a vyhodnotiť najmä jeho finančné aspekty oproti pridanej hodnote v oblasti ekonomickej a kultúrnej.

"Odhadované náklady na Vyšehradský dom vo Vietname by mohli byť niekoľkonásobne vyššie v porovnaní s už existujúcim spoločným zastúpením Vyšehradskej štvorky v juhoafrickom Kapskom meste," uviedol pre TASR šéf tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Premiéri tohto regionálneho zoskupenia v pondelok (14. 10.) po spoločnom rokovaní v Budapešti oznámili, že sa spravil krok k vytvoreniu spoločného zastúpenia V4.

Ako dodal Susko, pridaná hodnota tohto projektu by mohla spočívať najmä v posilnení ekonomickej a kultúrnej propagácie a presadzovaní obchodných záujmov týchto štyroch krajín v dynamicky sa rozvíjajúcom regióne juhovýchodnej Ázie. "Pre väčšiu objektivizáciu ho bude potrebné prerokovať na expertnej úrovni a preskúmať možnosť participácie konkrétnych podnikateľských subjektov či investičných agentúr," poznamenal.

Jediný takýto dom funguje v juhoafrickom Kapskom meste od marca 2010. Otvorili ho pri príležitosti majstrovstiev sveta vo futbale a pôsobí tam dodnes. "Napĺňa svoje poslanie pilotného projektu spoločnej prezentácie krajín V4," konštatoval Susko.

Slovensko má v Juhoafrickej republike svoj zastupiteľský úrad v Pretórii. Priestory domu primárne využíva na prezentačné aktivity v oblasti kultúry, umenia, cestovného ruchu a investícií.

V konzulárnej oblasti z tejto spoločnej spolupráce najviac profitovala Varšava vzhľadom na vysoko početnú komunitu v kapskej provincii, po nej ČR a Maďarsko.