Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Asociácia chce rokovať s vládou o vyšších platoch zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Asociácia nemocníc Slovenska iniciovala rokovania s premiérom Petrom Pellegrinim a kompetentnými ministrami a predsedami výborov NR SR. Dohodnúť chce dostatočné zabezpečenie finančných prostriedkov.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Desiatky stredných a malých nemocníc odhadujú, že im na budúci rok narastú náklady na mzdy o 60 miliónov eur. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) preto upozorňuje na potrebu ich dofinancovania, v opačnom prípade hovorí o ohrození ich prevádzky.

"Predbežne vypočítaný dosah u 75 nemocníc združených v ANS bude cca 60 miliónov eur, čo by bez zohľadnenia a kompenzácie v štátnom rozpočte bolo pre nemocnice nezvládnuteľné, ohrozilo by to prevádzku nemocníc a malo by priamy negatívny dosah na pacienta," informoval riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík.

ANS preto iniciovala rokovania s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD), ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD), ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD), predsedom Výboru NR SR pre zdravotníctvo Štefanom Zelníkom (SNS) a predsedom Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Dohodnúť chce dostatočné zabezpečenie finančných prostriedkov.

"Veríme, že avizované rokovania prispejú k zabezpečeniu dostatočných finančných zdrojov pre pokrytie zvýšených nárokov na mzdy zamestnancov od 1. januára 2019, pretože ANS nepokladá za správne, aby sa problém nedofinancovania zákonných nárokov preniesol na nemocnice a ich zamestnancov a následne aj pacientov," uviedol Valaštík.

Zástupcovia ANS svoju požiadavku argumentujú rastom nákladov súvisiacich so zákonným zvýšením miezd zdravotníckych pracovníkov, miezd lekárov a nárokov spojených so zvyšovaním minimálnej mzdy. Podľa ANS personálne náklady budú od začiatku budúceho roka ovplyvnené aj legislatívnymi opatreniami, akými sú takzvaný mzdový automat, čiže zvýšenie miezd všetkých zdravotných pracovníkov, sociálny balíček, avizovaný plošný nárast platu zdravotníckych sestier a zvýšenie miezd sestier špecialistiek.