Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Á. Ravasz: Treba obnoviť dôveru ľudí v to, že žijú v právnom štáte

Na snímke splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz. Foto: TASR - Jakub Kotian

Most-Híd ani Béla Bugár podľa neho nemajú žiadne prepojenia s kauzou Gorila. Zodpovednosť za obsah Gorily necíti ani poslanec NR SR a líder strany Spolu–OD Miroslav Beblavý.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Obnoviť vieru ľudí v to, že žijú v právnom štáte, je hlavná výzva pre túto aj pre akúkoľvek budúcu vládu. V diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 to povedal podpredseda strany Most-Híd Ábel Ravasz. Ľudia podľa neho vnímajú rôzne kauzy a istí politici či sudcovia sa správajú nekalo, no nie je dobré to zovšeobecňovať.

Materiály z kauzy Threema by podľa neho bolo vhodnejšie zverejniť naraz a postupné zverejňovanie neustále podkopáva dôveru ľudí v štát. Podpredseda Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Martin Klus poukázal, že zverejnenie Gorily trvalo prinajmenšom osem rokov. Nie je podľa neho jedno, či bol šéf Smeru-SD Robert Fico v konšpiračnom byte.

Ravasz tvrdí, že pokrok v justícii počas pôsobenia ministrov spravodlivosti Lucie Žitňanskej a Gábora Gála (obaja Most-Híd) uznávajú aj tí, ktorí stranu kritizujú v iných oblastiach. Ľudia podľa neho občas volajú po razantných krokoch a výsledkoch, ale dôležitejšie sú postupné zmeny, ktoré podľa neho strana urobila v oblasti justície, polície či výberu ústavných sudcov, a ukázalo sa, že boli správne.

Most-Híd ani Béla Bugár podľa neho nemajú žiadne prepojenia s kauzou Gorila. Zodpovednosť za obsah Gorily necíti ani poslanec NR SR a líder strany Spolu–OD Miroslav Beblavý, ktorý bol v tom čase v strane SDKÚ, dlhodobo spájanej s kauzou. „Keď bol v roku 2011 pred parlamentnými voľbami zverejnený prepis Gorily, ešte nič nebolo jasné, a báli sme sa, že ide o nejakú manipuláciu,“ tvrdí Beblavý.