Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska venoval princovi Charlesovi obraz Spišského hradu

Prezident Andrej Kiska (vľavo) sa na hrade Windsor stretol s Charlesom, princom z Walesu (vpravo). Stretnutie trvalo približne 45 minút. Hlavnou témou rozhovoru bola charitatívna činnosť, ku ktorej majú obaja blízko, a podpora startupov. Windsor, 22. júna 2015. Foto: TASR - Kamcelária prezidenta SR

Signovaný obraz od fotografa Filipa Kuliseva v hliníkovom ráme má rozmer 135 x 75 cm.

Bratislava 23. júna (TASR) - Britský princ Charles dostal počas návštevy slovenského prezidenta Andreja Kisku na hrade Windsor ako oficiálny dar obraz od fotografa Filipa Kuliseva. Vyobrazil na ňom zimný pohľad na Spišský hrad, ktorý je jedným z najväčších hradných komplexov v Európe a súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Signovaný obraz v hliníkovom ráme má rozmer 135 x 75 cm.

"Mimoriadne ma potešilo, že ma pán prezident oslovil, aby som pripravil tento oficiálny dar pre významnú svetovú osobnosť. Vybral si Spišský hrad, lebo mu je región Spiša blízky. Navyše sa podľa jeho slov, tento obraz veľmi páčil pápežovi Františkovi," uviedol pre médiá Filip Kulisev.

Britský princ Charles dostal počas návštevy slovenského prezidenta Andreja Kisku na hrade Windsor ako oficiálny dar obraz (na snímke) od fotografa Filipa Kuliseva. Vyobrazil na ňom zimný pohľad na Spišský hrad, ktorý je jedným z najväčších hradných komplexov v Európe a súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Signovaný obraz v hliníkovom ráme má rozmer 135 x 75 cm.
Foto: TASR


Prezident Andrej Kiska (vľavo) sa na hrade Windsor stretol s Charlesom, princom z Walesu (vpravo). Stretnutie trvalo približne 45 minút. Hlavnou témou rozhovoru bola charitatívna činnosť, ku ktorej majú obaja blízko, a podpora startupov. Windsor, 22. júna 2015.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR


Obraz Spišského hradu bol súčasťou unikátnej fotoknihy, ktorú prezident Kiska daroval hlave katolíckej cirkvi počas oficiálnej návštevy Vatikánu v apríli. "Členovia britskej kráľovskej rodiny poznajú Slovensko. Verím, že aj vďaka tomuto obrazu si pripomenú jeho krásu a rozmanitosť," poznamenal slovenský fotograf s tým, že jeho obraz vznikol za ideálnych okolností počas mrazivého februárového rána, pred východom slnka. "Tým vznikla dokonalá symbióza vydarenej fotografie čerstvo zasnežených Tatier, jasného počasia, dokonalej viditeľnosti a prízemných hmiel. To sa stáva len veľmi zriedka."

Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP, absolvoval vyše 180 individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal šesť monografií, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Ako jeden z dvoch fotografov na svete získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship (FBIPP) od Britského inštitútu profesionálnych fotografov (BIPP).