Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie v SR obsahuje 7 záväzkov

Na snímke rokovanie vlády SR v Bratislave v stredu 27. septembra 2023. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vzniknúť by mohol aj index participatívnej a otvorenej vlády, ktorý predkladatelia opisujú ako stabilný nástroj pre monitoring a hodnotenie podmienok a stavu otvoreného vládnutia vlády SR.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Cieľmi Akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie v Slovenskej republike na roky 2024 - 2026 sú najmä vytváranie angažovanej komunity vzájomne prepojených lídrov a podporovateľov otvoreného vládnutia, podpora otvoreného vládnutia ako kultúry spravovania vecí verejných na všetkých úrovniach vládnutia a rozšírenie priestoru pre občiansku spoločnosť. Dokument v stredu schválila vláda.

"Obsahuje spolu sedem záväzkov, ktoré sú premietnuté do návrhu uznesenia vlády SR, obsahuje 22 úloh, dve odporúčania a sedem zrušení úloh z predchádzajúcich akčných plánov Iniciatívy pre otvorené vládnutie," priblížil predkladateľ.

Jednou z úloh je napríklad uviesť do prevádzky technické riešenie prepojenia registra partnerov verejného sektora s obchodným registrom na účely vedenia a poskytovania údajov o konečných užívateľoch výhod v obchodnom registri.

Zámerom je tiež organizovaním informačných podujatí a workshopov priebežne zvyšovať využívanie, opakované používanie otvorených údajov verejnej správy a budovanie partnerstva medzi všetkými relevantnými aktérmi.

Vzniknúť by mohol aj index participatívnej a otvorenej vlády, ktorý predkladatelia opisujú ako stabilný nástroj pre monitoring a hodnotenie podmienok a stavu otvoreného vládnutia vlády SR.

Pojem otvoreného vládnutia znamená dobré spravovanie spoločnosti, ktoré podporuje transparentnú, zrozumiteľnú komunikáciu vlády so svojimi občanmi, spoluprácu na všetkých úrovniach vládnutia s relevantnými aktérmi vrátane občianskej spoločnosti a posilnenie zúčtovateľnosti vlád voči svojim občanom. Ako vysvetlil predkladateľ, cieľom je podporovať dôveru občanov vo vlastný štát a jeho inštitúcie.