Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Agentúry OSN na Slovensku rázne odsudzujú útok na premiéra Fica

Na snímke policajné autá na Námestí baníkov v Handlovej po streľbe na premiéra Roberta Fica v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Premiér Fico utrpel vážnu polytraumu po niekoľkých strelných poraneniach a jeho zdravotný stav je kritický. Vrtuľník ho previezol do nemocnice v Banskej Bystrici, kde ho operovali.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. mája (TASR) - Zastúpenia viacerých úradov Organizácie Spojených národov (OSN) na Slovensku v stredu rázne odsúdili útok na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého postrelili po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. TASR o tom informoval Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Slovensko.

"Agentúry OSN na Slovensku silne odsudzujú šokujúci útok, ktorý bol dnes spáchaný na predsedu vlády Slovenskej republiky, Roberta Fica," uviedli v spoločnom vyhlásení slovenské zastúpenia Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), UNHCR, Detského fondu OSN (UNICEF) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Premiér Fico utrpel vážnu polytraumu po niekoľkých strelných poraneniach a jeho zdravotný stav je kritický. Vrtuľník ho previezol do nemocnice v Banskej Bystrici, kde ho operovali.

Páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc. Hneď po útoku ho zadržali, vystrelil päť výstrelov. Podľa ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka išlo o jasne politicky motivovaný čin.

Tento útok odsúdili mnohí slovenskí i zahraniční politici a viaceré organizácie, či predstavitelia Európskej únie.