Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Rímske zmluvy boli začiatkom spolupráce

Na archívnej snímke z 25. marca 1957 zľava vtedajší námestník francúzskej diplomacie Maurice Faure, nemecký kancelár Konrad Adenauer, námestník rezortu nemeckej diplomacie Walter Hallstein, taliansky premiér Antonio Segni a šéf talianskej diplomacie Gaetano Martino podpisujú zmluvy o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euratom) a založení Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) v Ríme. Foto: TASR /AP

Podľa Kisku je dôležité si pripomínať, aké prekážky musela prekonať povojnová generácia pred podpisom Rímskych zmlúv.

Bratislava 25. marca (TASR) - Podpis Rímskych zmlúv bol začiatkom neuveriteľnej, nevídanej cesty spolupráce, ktorá spojila Západ a Východ v Európskej únii a zrušila hranice medzi európskymi krajinami. Na margo dnešného 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv, ktoré tvoria jeden zo základov terajšieho európskeho spoločenstva to na sociálnej sieti uviedol prezident SR Andrej Kiska.

Cesta k takejto zásadnej premene podľa neho nebola jednoduchá ani samozrejmá. "Dláždili ju trpké skúsenosti z opakovaných konfliktov. Obe svetové vojny zanechali za sebou spustošené a vyčerpané územia posiate cintorínmi a hrobmi miliónov padlých. Vznik Európskeho hospodárskeho spoločenstva krátko po konci druhej svetovej vojny a začiatku studenej vojny bol preto malým zázrakom. Zázrakom, ktorý by sa však nestal, nebyť silnej vôle vtedajších politických lídrov a podpory ľudí," uviedla hlava štátu.

Podľa Kisku je dôležité si pripomínať, aké prekážky musela prekonať povojnová generácia pred podpisom Rímskych zmlúv. Akú prezieravosť, odhodlanie a oddanosť hodnotám solidarity a spolupráce si to vyžadovalo v krajinách, ktoré len pár rokov predtým posielali na seba armády v krvavej vojne.

"Nezabúdajme na to, nech sa nám zdá súčasná situácia v EÚ neistá a komplikovaná, nech je náš názor na ďalšiu integráciu taký či onaký. Nemôžeme tých 60 rokov zahodiť v mene malicherných sporov a pochybných politických záujmov. Povinnosťou našej generácie je vyriešiť výzvy, ktoré pred nami v Európe stoja. A udržiavať európsky projekt mierovej spolupráce v silnej kondícii a dobrom zdraví," zdôraznil prezident. Európska únia je podľa neho naším najdôležitejším spoločným dielom.

Rímske zmluvy sú dva dokumenty - Zmluva o založení Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) a o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euratom). Nesú názov podľa metropoly, v ktorej boli podpísané. Rímske zmluvy zároveň predstavujú tzv. rodný list spoločnej Európy, známej v súčasnosti pod názvom Európska únia. Podpísali ich zástupcovia šiestich signatárskych krajín - Belgicka, Francúzska, Holandska, Luxemburska, Nemeckej spolkovej republiky a Talianska.