Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kiska: Betlehemské svetlo má u nás doma čestné miesto na stole

Na snímke uprostred prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska pózuje pre fotografiu so skautkami počas odovzdávania Betlehemského svetla na Námestí svätého Egídia v Poprade 16. decembra 2018. Foto: TASR - Oliver Andráš

Počas posledného víkendu pred Štedrým dňom budú skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celej krajine a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí, zavítajú aj na Lomnický štít.

Poprad 16. decembra (TASR) – Skauti odovzdali v nedeľu popoludní prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi v Poprade Betlehemské svetlo. To má podľa hlavy štátu u nich doma čestné miesto na stole.

"Je pre mňa obrovským potešením, že zase po roku som tu v Poprade mohol privítať skautov, ktorí priniesli svetlo z Betlehema, skautov, ktorí sa o chvíľu rozbehnú po celej našej krajine, aby toto svetlo z miesta narodenia Ježiša preniesli podľa možností do čím väčšieho počtu domácností na celom Slovensku," uviedol pre novinárov Kiska.

Želá si, aby toto svetlo všade, kde prídu, zapálilo nádhernú atmosféru Vianoc. "A aby to bola atmosféra, ktorá bude hlavne o rodine, o tom, aby sme si našli miesto pre svojich najbližších. Aby sme ich objali a povedali im, že ich máme radi," spomenul rodičov, starých rodičov, ale i deti. "Aby sme tie dostali od televízorov, od mobilov, aby sme sa s nimi hrali," poukázal tak na slová Svätého Otca Františka, ktorý mu povedal: "Nezabúdajte sa hrať s deťmi!" Podľa prezidenta sú práve Vianoce, najkrajšie sviatky v roku, časom na to, "aby sme do všetkých rodín priniesli ľudskosť, lásku a porozumenie".

Slovenskí skauti priniesli Betlehemské svetlo na Slovensko z rakúskeho Linzu v sobotu (15. 12.). V nedeľu večer ho odovzdajú i ľuďom počas slávnostnej svätej omše v Kostole Najsvätejšieho Spasiteľa v Bratislave, kde bude rovnako ako vo väčšine slovenských kostolov k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc. Informoval koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.

Počas posledného víkendu pred Štedrým dňom budú skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celej krajine a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí, zavítajú aj na Lomnický štít. Betlehemské svetlo ako symbol pokoja a lásky budú slovenskí skauti, ktorých sa na tejto akcii zúčastňujú stovky, šíriť po Slovensku po 29. raz.