Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Hrnko: Zapojenie SR do únosu Vietnamca je málo pravdepodobné

Na snímke Anton Hrnko (SNS), archívna snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Šéf výboru vysvetlil, že sa nepotvrdili informácie z pôvodného dožiadania nemeckej strany, že na palube slovenského vládneho špeciálu bola prevážaná dobitá a pripútaná osoba na lôžku.

Bratislava 15. mája (TASR) – Možnosť zapojenia Slovenska do únosu vietnamského občana z Nemecka a možné zneužitie slovenskej vládnej letky na tento účel sa ukázali ako málo pravdepodobné. Po rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, na ktorom vystúpili ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) a policajný prezident Tibor Gašpar, to vyhlásil jeho predseda Anton Hrnko (SNS).

Poslanci výboru na neverejnom rokovaní vzali na vedomie správu ministerky a policajného prezidenta. Podľa Hrnka sa tak stalo jednohlasne. Šéf výboru vysvetlil, že sa nepotvrdili informácie z pôvodného dožiadania nemeckej strany, že na palube slovenského vládneho špeciálu bola prevážaná dobitá a pripútaná osoba na lôžku.

"Takáto osoba v našom lietadle neletela," priblížil Hrnko vysvetlenie Sakovej a Gašpara, že všetci členovia vietnamskej delegácie boli riadne skontrolovaní a nikto nebol zobratý na palubu násilím. "Vám nestačí slovo slovenského generála? Mne stačí," reagoval na otázku, ako mu Saková a Gašpar dokázali, že sa tak naozaj stalo, keďže kamerový záznam z letiska už neexistuje.

Podľa Hrnka bola vysvetlená aj otázka, prečo Slovensko poskytlo vládny špeciál vietnamskej delegácii. "Zahraničným delegáciám bol na krízové situácie aj za tejto vlády niekoľkokrát požičaný vlády špeciál," ozrejmil.

"Za seba môžem povedať, že nemám dojem, že by slovenská strana mohla byť vedome zapojená do nejakej nelegálnej akcie," uviedol v reakcii na utajované informácie, ktoré sa dozvedel, opozičný poslanec Milan Krajniak (Sme rodina). Ocenil, že poslanci dostali od ministerky a policajného prezidenta podrobné informácie. "Pomerne presne nám preukázali, že policajná spolupráca nezlyhala, práve naopak," uviedol.

Krajniak pripustil, že unesený Vietnamec mohol byť hypoteticky na palube vládneho špeciálu bez vedomia slovenských orgánov. To sa podľa neho mohlo stať jedine vtedy, ak by policajti na výstupnej kontrole nedokázali rozoznať tváre členov vietnamskej delegácie na ich pasoch, vzhľadom na odlišnú rasu týchto osôb a podobnosť jej príslušníkov pre Európana.

Podľa ďalšieho opozičného poslanca Gábora Grendela (OĽaNO) všetky pochybnosti zatiaľ rozptýlené neboli. "Faktom totiž je, že autá, ktoré sa mali v Nemecku podieľať na jeho únose, sa nachádzali na území Slovenska v čase, keď tu bola na návšteve vietnamská delegácia, ktorá potom využila slovenský vládny špeciál na cestu do Moskvy," pripomenul skutočnosť, na ktorú poukázali nemecké médiá.

Grendel zároveň poukázal na to, že vietnamská strana od augusta minulého roka, keď bola kauza prvý raz v Nemecku medializovaná, nepreukázala, že sa vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh, ktorý bol v Nemecku v azylovom konaní, dostal z tejto krajiny legálnou cestou. "So stopercentnou istotou nikto nemôže tvrdiť, že bol na palube slovenského vládneho špeciálu, ale slovenskému ministerstvu vnútra by malo veľmi záležať na tom, aby preukázalo, ako inak dostali do vlasti svojho občana," doplnil opozičný poslanec.