Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO:Danko: Rušením Mečiarových amnestií robíme svetový experiment

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Je presvedčený, že v súčasnom právnom stave sú amnestie nezrušiteľné. Koaličný návrh je podľa neho na hrane únosnosti, ale legislatívne najčistejší.

Bratislava 20. marca (TASR) - Svet nepozná rušenie amnestií, robíme svetový experiment. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý v prípade rušenia Mečiarových amnestií hovorí o veľmi vážnych právnych veciach.

"Všade vo svete sú amnestie nezrušiteľné, toto je na hrane únosnosti. Robíme svetový experiment," vyhlásil Danko. Nepovedal, či trvá na tom, aby v koaličných návrhoch zostala aj kompetencia Ústavného súdu SR. Rovnako neprezradil, či koalícia ustúpi opozícii a nebude trvať na prijatí ústavných zmien umožňujúcich zrušenie amnestií v zrýchlenom režime.

"Chcem dosiahnuť pravdu a spravodlivosť, rovnoprávne podmienky," uviedol Danko. Je presvedčený, že v súčasnom právnom stave sú amnestie nezrušiteľné. Koaličný návrh je podľa neho na hrane únosnosti, ale legislatívne najčistejší. Na otázku, či mu nebude prekážať, ak koaličné riešenie prejde s hlasmi ĽSNS, odpovedal, že Jána Budaja nikto nekonfrontoval s touto otázkou, keď jemu návrh ĽSNS podporila.

Otázku zrušenia Mečiarových amnestií parlamentné strany na dnešnom poslaneckom grémiu neuzavreli. Hovoriť o nej budú aj v utorok ráno (21.3.). O návrhoch umožňujúcich zrušenie amnestií by mal parlament rokovať v úvode začínajúcej schôdze. Na stole sú dve riešenia, jedno predkladá Ján Budaj a druhé v podobe série ústavných zmien koalícia.

Budaj navrhuje zrušiť amnestie prijatím ústavného zákona. Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.