Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: A. Danko: Neprestaňme snívať o olympiáde v Tatrách

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (vpravo) a predseda poľského Sejmu Marek Kuchciňski (vľavo) počas tlačovej konferencie po ich stretnutí v Bratislave 20. februára 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Predseda NR SR ocenil, že maršalek poľského Sejmu sa iniciatívne podujal prispieť k tomu, aby boli legislatívne problémy na poľskej strane odstránené.

Bratislava 20. februára (TASR) - Myšlienka spoločnej slovensko-poľskej kandidatúry na zorganizovanie zimných olympijských hier (ZOH) vo Vysokých Tatrách môže byť opäť reálnou témou. Po stretnutí s maršalkom poľského Sejmu Marekom Kuchciňským, ktorý je v utorok v SR na oficiálnej návšteve, to naznačil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Zimnú olympiádu na slovenskej a poľskej strane Tatier označil Danko za sen, ktorý netreba prestať snívať. "Veľmi v tejto súvislosti oceňujem, že pán maršalek sa sám iniciatívne podujal prispieť k tomu, aby boli všetky legislatívne problémy na poľskej strane odstránené," uviedol Danko, a zároveň deklaroval pripravenosť angažovať sa v tom, aby táto téma rezonovala i na pôde slovenského parlamentu a jeho výborov. "Som presvedčený, že Slováci a Poliaci by olympiádu určite zvládli," zdôraznil predseda NR SR.



Vychádza z presvedčenia o kvalite vzájomných slovensko-poľských vzťahov i intenzite vzájomnej spolupráce. "Poliaci sú pre nás strategický partner, nielen v rámci V4, ale aj v celej Európskej únii," uviedol Danko. Ocenil tiež spolupráce oboch parlamentov, označil ich za vzor toho, ako možno vzájomnou komunikáciou a vymieňaním informácií predchádzať chybám v európskej legislatíve a vzájomne sa inšpirovať k zlepšovaniu prijímaných zákonov.

So svojím poľským náprotivkom hodnotili jednotlivé oblasti spolupráce. "Som rád, že výrazne pokročila príprava zlepšenia infraštruktúry v našich regiónoch, špeciálne so zameraním na oblasť Vysokých Tatier," povedal Danko. Spomenul, že témou boli i ďalšie možné impulzy pre rozvoj cestovného ruchu a kultúry.

Maršalek poľského Sejmu poukázal na parlamentnú podporu pri budovaní intenzívnych cezhraničných vzťahov medzi Poľskom a Slovenskom. "A to v rámci medzištátnych projektov, ale i iniciatív na regionálnej úrovni," dodal Kuchciňski. Pripomenul tiež úsilie, ktoré vedie k vytvoreniu tzv. Karpatskej stratégie, ktorá by podľa vzoru Alpskej či Dunajskej stratégie umožnilo zadefinovať rozvoj karpatského makroregiónu, kam okrem Poľska a Slovenska patrí i Ukrajina, Maďarsko a Rumunsko. Podporil i Dankove slová o zintenzívnenie spolupráce v otázkach obrany a bezpečnosti. "Tak nám káže zdravý rozum, veď so Slovenskom máme úzku spoluprácu a spája nás s ním aj naša najdlhšia hranica. Je preto rozumné, aby sme aj z ekonomického hľadiska rozvíjali i spoluprácu v obrannom priemysle," uviedol. Pripomenul že rok 2018 je pre obe krajiny rokom významných výročí, Kuchciňski preto apeloval na spoluprácu aj pri pripomínaní významných dejinných míľnikov.

Predsedu poľského parlamentu v utorok prijal aj prezident SR Andrej Kiska. Spolu s Dankom položí Kuchciňski v utorok popoludní pietne vence a vzdá úctu obetiam komunistického režimu pri pamätníku Brána slobody na Devíne.