Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko: V tejto etape ešte nevidím dôvod na výmenu G. Matečnej

Gabriela Matečná, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Kritické slová Čižnára vníma Danko ako kritiku celého systému.

Bratislava 11. mája (TASR) - Predseda koaličnej SNS a šéf parlamentu Andrej Danko v tejto etape ešte nevidí dôvod na výmenu ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS). Povedal to novinárom na margo ambície opozície vysloviť Matečnej nedôveru, ale aj v reakcii na slová generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý systém poskytovania dotácií poľnohospodárom kritizoval.

"Pani ministerka po návrate z USA zaujme stanovisko k tejto problematike, vysvetlí veci a opatrenia, ktoré prijali a ktoré príjmu," avizoval Danko. Uistil, že vníma veci, ktoré sú na stole. "Aj ja sa musím po návrate ministerky opýtať, ako je to s možnosťou digitalizácie a väčšej kontroly systému ortofotomáp. Poprosil som ju tiež, aby iniciovala návštevu u generálneho prokurátora, aby si vysvetlili vzájomné stanoviská a postrehy," uviedol Danko.

Kritické slová Čižnára vníma Danko ako kritiku celého systému. "Kritizoval aj štátnu správu, aj políciu, aj prokuratúru. Vnímal som to ako objektívnu kritiku stavu. Sú tu veci, ktoré sme tu mali 30 rokov a nevšímali si ich. Ale ak by padol akýkoľvek funkcionár či predstaviteľ, to ešte neznamená, že sa vyrieši problém. Chýba mi odborná diskusia," priznal šéf NR SR.

Čižnár na tlačovej konferencii kritizoval Matečnú aj Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). "Systém, aký je tam nastavený, je chorý, a to je ešte to prijateľné slovo. Čo si o tom myslím, nemôžem povedať, lebo to by nebolo pekné. Verím, že hovoria pravdu vo všetkom, v týchto oblastiach Slovenska štát absolútne zlyháva," povedal generálny prokurátor na margo farmárov, ktorí sa sťažovali na prístup štátu. Čižnár sa s nimi osobne stretol. "Na rozdiel od pani ministerky som pred nimi neutekal, ale som si ich vypočul."