Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo Zvolene sa začína séria podujatí k osmičkovým rokom

Zvolen, ilustračná snímka. Foto: TASR/Jozef Poliak

Prvé, zamerané na 50. výročie vpádu okupačných vojsk v auguste 1968, sa uskutoční v utorok 21. augusta o 17.00 h v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene.

Zvolen 20. augusta (TASR) - Sériu podujatí k "osmičkovým rokom" plánuje v najbližších dňoch a mesiacoch organizovať mesto Zvolen. Prvé, zamerané na 50. výročie vpádu okupačných vojsk v auguste 1968, sa uskutoční v utorok 21. augusta o 17.00 h v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Mestského úradu vo Zvolene Eva Ježovičová, pôjde o diskusiu spojenú s premietaním nových dokumentárnych filmov Spýtaj sa vašich 68 od Barbory Berezňákovej a Pavlíny Morháčovej. "Autorky pri natáčaní zavítali aj do Zvolena a pátrali po prípade Jozefa Leváka, ktorý zahynul pod kolesami tanku," priblížila Ježovičová.

Film bude mať premiéru len o deň skôr v Bratislave. Po filme bude nasledovať diskusia hostí – Vladimíra Šeda, bývalého viceprimátora mesta, a redaktorov rozhlasu Fedora Mikoviča a Michala Várošíka. "Každý z nich sa pritom na udalosti augusta '68 díva inak," pripomína Ježovičová.

Fedor Mikovič ako človek, ktorý zažil z rozhlasu príchod Rusov, a Várošík, ktorý o okupácii natočil dva filmy - Vlny slobody o vysielaní banskobystrických „rozhlasákov“ z provizórnych pracovísk po auguste 1968 a Sliač v bratskom zovretí o okupácii Sliača. Oba filmy budú premietnuté 22. augusta o 17.00 h v Starej radnici. Zvolenská premiéra filmov v Starej radnici bude spojená s diskusiou autorov.

Súčasťou podujatí budú aj výstavy. Návštevníci uvidia autentické fotografie z príchodu tankov do Zvolena od Emila Rakytu vystavené v Krajskej knižnici Ľ. Štúra. Fotky mohli Zvolenčania vidieť aj v trilógii Zvolen 1918 – 1989 v príbehoch a spomienkach obyvateľov, verejne ich autor vystavuje prvý raz. Príchod Rusov do Zvolena zažil ako 30-ročný, v ten deň bežal z práce domov po fotoaparát, aby zachytil zlomové okamihy našich dejín.

Iný pohľad predstavia grafické práce študentov strednej školy Michael. „Je zaujímavé, koľko významných udalostí z našich dejín, ktoré tvoria našu spoločnú historickú pamäť, obsahuje osmičku. Cieľom projektu bolo na tieto udalosti poukázať a predstaviť divákom aktualizovaný pohľad očami najmladšej generácie autorov,“ hovorí Jakub Štěpánek zo školy Michael. Výstavu Osudové osmičky nájdu Zvolenčania od 21. 8. do 30. 9. v Starej radnici vo Zvolene.

Spomienke na okupáciu bude venovaný aj koncert kapely Definitívum a Jakuba Havlíka 21. augusta o 19.00 h v Parku Ľudovíta Štúra. Predchádzať mu bude pietne zhromaždenie pred pamätnou tabuľou Jozefa Leváka, ktorého tank pripravil o život.

Séria podujatí bude pokračovať v septembri diskusiami o rokoch 1948 a v októbri spomienkou na rok 1918.