Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Cyklus výstav vo Zvolene priblíži osobnosti moderných dejín mesta

Na snímke (SNG) Zvolenský zámok vo Zvolene Foto: TASR Ján Krošlák

LDM organizuje výstavu v spolupráci s mestom Zvolen a pri príležitosti jeho 780. výročia obnovenia mestských privilégií.

Zvolen 12. októbra (TASR) - Nový cyklus výstav o moderných dejinách mesta Zvolen štartuje vo štvrtok tamojšie Lesnícke a drevárske múzeum (LDM). Úvodná výstava približuje prvú skupinu významných osobností, ktoré spojili svoj životný príbeh s mestom, obohatili jeho prostredie a prispeli k jeho rozvoju, stabilite a pozitívnej propagácii.

Ako informuje múzeum, návštevník sa dozvie niečo viac o živote a práci Mikuláša Štefana Ferienčíka, Jozefa Kozáčeka, Juraja Bánika, Samuela Štefana Medveckého, Ľudovíta Medveckého, Terézie Vansovej, Jána, Kornélie, Ivana, Miloša, Mirka a Milana Veselovcov, Zory Paulendovej, Jozefa Cígera-Hronského, Dezidera Spiróa, Daniela Ertla, Gustáva Stadtruckera, Jana Bezrouka, Vojtecha Večeřu, Gejzu Balašu a Tibora Sýkoru.

"Osobnosti približujeme prostredníctvom osobných predmetov a ich prác či dobovými artefaktmi zachovanými vo fonde múzea," uvádza múzeum.

Konkrétnymi príkladmi z verejného, vojenského, kultúrneho či športového života sa výstava snaží zodpovedať otázku, kto je osobnosť, a ponúka podobu, činy, aktivity, diela a životné situácie okolo dvoch desiatok ľudí, ktoré sa v rôznych oblastiach zviditeľnili a zapísali do histórie Zvolena.

Cieľom výstavy je nielen posilniť kultúrnu a historickú identitu mesta, ale najmä poskytnúť nové informácie zo zvolenskej histórie a ponúknuť najmä pozitívne vzory a príkladné konania preverené časom.

LDM organizuje výstavu v spolupráci s mestom Zvolen a pri príležitosti jeho 780. výročia obnovenia mestských privilégií.