Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Zrúcaninu hradu Šášov čaká viacero výskumov

Prvá zmienka o hrade Šášov je z roku 1253 ako majetok bratov de Vancha, z nich Štefan bol ostrihomským arcibiskupom. Foto: TASR/Michal Svítok

Vďaka podpore z rezortu kultúry sa združenie mohlo zapojiť do projektu na zamestnanie ľudí, evidovaných na úrade práce.

Šášovské Podhradie 15. septembra (TASR) - Na zrúcanine hradu Šášov bude v najbližších mesiacoch prebiehať viacero výskumov. Archívny, dendrochronologický a architektonicko-historický výskum, a s tým súvisiaci aj statický posudok budú súčasťou prvej etapy obnovy hradu, na ktorú získalo Združenie na záchranu hradu Šášov (ZnZHŠ) prostriedky vo výške 6000 eur od Ministerstva kultúry SR.

Ako pre TASR uviedol predseda ZnZHŠ Rastislav Uhrovič, všetky tieto výskumy sú potrebné na to, aby združenie mohlo vykonávať ďalšie práce na obnove hradu. "Dendrochronologický výskum je skúšanie veku drevných konštrukcií, z toho sa dá vyzistiť, kedy dochádzalo k rekonštrukcii hradu, alebo kedy bola ktorá časť vybudovaná. Vďaka archívnemu výskumu získame materiál, ktorý je pre nás potrebný pre zisťovanie histórie stavby hradu a histórie hradu ako takého. Ten architektonicko-historický je vlastne spojený s návrhom obnovy priamo. Čiže my dostaneme projektovú dokumentáciu, ktorou sa musíme riadiť a podľa ktorej sa budú vlastne vykonávať tie samotné zásahy na hrade. S týmto výskumom súvisí aj statický posudok," vysvetlil.

Prvá zmienka o hrade Šášov je z roku 1253 ako majetok bratov de Vancha, z nich Štefan bol ostrihomským arcibiskupom.
Foto: TASR/Michal Svítok
Vďaka podpore z rezortu kultúry sa združenie mohlo zapojiť do projektu na zamestnanie ľudí, evidovaných na úrade práce. Celkom päť pracovníkov, štyria muži a jedna žena, pracujú na obnove hradu už od 16. júla. "Sprístupňovali sme hradnú pivnicu, ktorá bola do minulého roku zasypaná vplyvom poveternostných podmienok a ktorú budeme využívať ako zázemie. Spracovávala sa náletová vegetácia, obnovovali sme studničku pod hradom vzhľadom na to, že je tu nedostatok vody a táto voda by mala byť práve prečerpávaná hore na hrad. Robil sa prístupový chodník," vymenoval Uhrovič niektoré z prác, ktoré pracovníci doposiaľ na hrade urobili.

Robotníci do polovice novembra, kedy majú naplánované ukončenie prác v tomto roku, budú ešte murovať niektoré časti hradu, či postavia lešenie pre južný okenný otvor strážnej veže.