Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Známu košickú podnikateľku Noru M. predvedú na pojednávanie policajti

Košická podnikateľka Nora M. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Eleonóra M. sa z pojednávania písomne ospravedlnila, že žiada o odročenie termínu. Súd ale jej dôvody nepovažoval za dostatočné.

Košice 2. júla (TASR) – Predseda senátu Okresného súdu Košice I na dnešnom pojednávaní rozhodol, že rozporuplnú košickú podnikateľku a zakladateľku politickej strany Strana slobodné slovo Nory Mojsejovej Eleonóru M. predvedú na septembrové pojednávanie policajti.

Eleonóra M. sa síce z dnešného pojednávania písomne ospravedlnila a uviedla, že žiada o odročenie termínu, pretože vypovedala plnú moc svojmu advokátovi. Súd však tieto dôvody nepovažoval za dostatočné, aj keď obžalovaná uviedla, že si zvolila nového obhajcu, ktorý je momentálne v zahraničí.

Súd nie je povinný prispôsobovať režim pojednávania predstavám obžalovanej. Za včasnosť voľby obhajcu zodpovedá len a len obžalovaná,“ uviedol na pojednávaní predseda senátu Ľuboš Vereš. Dodal, že súd vyhodnotil neprítomnosť Eleonóry M. na pojednávaní ako účelovú a uložil jej poriadkovú pokutu vo výške 500 eur. Na pojednávanie dňa 26. septembra bude z tohto dôvodu predvedená príslušníkmi Policajného zboru.

Eleonóra M. je obžalovaná z trestného činu daňového podvodu, ktorého sa mala dopustiť tým, že za zdaňovacie obdobie za január 2008 si uplatňovala vrátenie dane z pridanej hodnoty v sume 988.000 korún (33.000 eur).

Základom na vyplatenie nadmerného odpočtu má byť faktúra od firmy Elegro Trade, pričom prokuratúra tvrdí, že obchod bol fiktívny a nárok na vrátenie dane neoprávnený.