Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

ZMOS a SK8 podpísali deklaráciu o vzájomnej spolupráci

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predseda ZMOS zdôraznil, že mestá a obce považujú združenie SK8 za svojho prirodzeného a kľúčového partnera

Nitra 16. júna (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK8 sa dohodli na vzájomnej spolupráci. Deklaráciu partnerstva územnej samosprávy podpísal predseda SK 8 Jozef Viskupič a predseda ZMOS Jozef Božik v piatok v Nitre. Podľa Viskupiča podpis deklarácie znamená, že samospráva ťahá za jeden povraz.

"Toto je ten dôležitý odkaz dnešného dňa. Samospráva za posledných päť rokov dokázala, že je stabilizačným prvkom slovenskej spoločnosti, a že na starostov, primátorov a županov sa dá spoľahnúť, že v rôznych krízach, ktoré sa na našu spoločnosť valili, samospráva vždy obstála," skonštatoval.

Predseda ZMOS zdôraznil, že mestá a obce považujú združenie SK8 za svojho prirodzeného a kľúčového partnera. "Týmto memorandom jasne deklarujeme záujem ZMOS podporiť SK8 a existenciu samosprávnych krajov ako dôležitých súčastí výkonu verejnej politiky na Slovensku. ZMOS odmieta akékoľvek úvahy o tom, že by sa samosprávne kraje mali rušiť. Chceme spraviť všetko preto, aby tu osem samosprávnych krajov dlhodobo pôsobilo a boli sme partnermi aj pri získavaní spoločných zdrojov na rozvoj jednotlivých území," uviedol Božik.

K dôležitým spoločným cieľom patrí podľa jeho slov aj posilnené financovanie samosprávy obcí, miest i krajov. V deklarácii sa združenia tiež dohodli, že ZMOS bude presadzovať spoločné požiadavky v Hospodárskej a sociálnej rade a z hľadiska perspektívy podporovať samosprávne kraje, aby sa stali súčasťou tripartity. Samospráva chce zároveň vytvárať na štát a legislatívnu moc tlak, aby prijímané legislatíve návrhy, ktoré sa týkajú kompetencií samosprávy alebo jej rozpočtov, museli byť opatrené takzvanou doložkou vplyvov na samosprávy. "Chceme dosiahnuť, aby bez súhlasu stavovských organizácií ako ZMOS alebo SK8 nebola takáto legislatíva prijímaná," povedal Viskupič.

"My sme viackrát deklarovali, že záujmom ZMOS-u je v horizonte niekoľkých volebných období dosiahnuť stav, že samospráva bude mať právo veta a prvým krokom je práve doložka dopadov na samosprávy, ktorá je zahrnutá v našej spoločnej deklarácii. Na 26. júna zvolávame zástupcov parlamentných aj mimoparlamentných strán, ktoré v prieskumoch dosahujú päť a viac percent, a budeme o tomto s nimi veľmi aktívne diskutovať," doplnil Božik.

ZMOS i SK8 chcú okrem toho spoločne obhajovať a presadzovať systematickú medziobecnú spoluprácu, zriadenie centier zdieľaných služieb, odstupňovanie kompetencií medzi miestnymi samosprávami a tiež integrovaný model verejnej správy. Obaja predsedovia samosprávnych združení sa zároveň dohodli, že sa budú pravidelne stretávať aspoň raz za pol roka.