Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zázračný oriešok ocenil najlepšie rozprávkové hry

Na snímke herečka Táňa Pauhofová, ktorá si prevzala Zvláštnu cenu RTVS počas slávnostného otvorenia 10. ročníka festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok v priestoroch Elektrárne Piešťany 22. mája 2018 Foto: TASR/Martin Palkovič

Festival od utorka 22. mája priniesol na viacerých miestach v Piešťanoch množstvo podujatí pre deti, stretnutí s tvorcami, výstavy či workshopy.

Piešťany 24. mája (TASR) – Vyhlásenie víťazov uzavrelo v Piešťanoch jubilejný 10. ročník festivalu Zázračný oriešok s podtitulom Kniha v rozhlase - rozhlas v knihe. Súťažilo na ňom spolu 18 rozprávok a hier pre deti, ktoré Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) odvysielala v poslednom období alebo ktoré sú do vysielania ešte len pripravené.

V kategórii rozprávkových hier sa detská a odborná porota zhodli na víťazovi – Dobrom sluhovi, zlom pánovi autorky Nadi Uličnej-Jurkemikovej, ktorú naštudovala režisérka Milena Lukáčová.

V kategórii monologických rozprávok získali prvenstvo odbornej poroty Rozprávky o rytierovi smutnej postavy v réžii Jaroslava Rozsívala. Deťom sa v tejto kategórii najviac páčil titul Theseus a Ariadna autorky Beaty Panákovej v réžii Mileny Lukáčovej.

V kategórii hier pre deti sa odborná porota s predsedom Václavom Šuplatom zhodla na Sne noci svätojánskej Williama Shakespeara s režisérom Jakubom Nvotom. Detská porota najvyššie ohodnotila hru V záhrade papierových drakov autorky Jany Bodnárovej v réžii Mileny Lukáčovej.

Okrem nich festival udelil aj Zvláštnu cenu RTVS herečka Táni Pauhofovej a cenu Literárneho informačného centra spisovateľovi Tomášovi Janovicovi. Informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Festival od utorka 22. mája priniesol na viacerých miestach v Piešťanoch množstvo podujatí pre deti, stretnutí s tvorcami, výstavy či workshopy. Jeho program pre najmenších pokračuje ešte aj v piatok 25. mája dopoludnia.

Hlavnými organizátormi festivalu sú mesto Piešťany, Mestská knižnica mesta Piešťany a RTVS. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia. Jubilejný Zázračný oriešok sa konal pod záštitou Ministerstva kultúry SR, veľvyslankyne Českej republiky v Bratislave Livie Klausovej a predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča a bol venovaný aj 100. výročiu vzniku spoločného štátu Slovákov a Čechov.