Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Žaby už opäť tiahnu do vodnej nádrže pri Piešťanoch a potrebujú pomoc

Na snímke sa žiaci pozerajú na ropuchu bradavičnatú, ktorú spolu s ďalšími našli na poli, aby ich preniesli do blízkeho jazera Striebornica. Foto: TASR/Martin Palkovič

Akciu má už osem rokov pod palcom piešťanské občianske združenie Kvas.

Piešťany/Moravany nad Váhom 1. apríla (TASR) – Aj v tomto roku pokračujú Piešťanci v bozkávaní ropúch. Romantický názov dali podujatiu, ktoré už takmer tri desaťročia zachraňuje životy migrujúcim ropuchám bradavičnatým do vodnej nádrže Striebornica pri Moravanoch nad Váhom v okrese Piešťany. Prvýkrát sa zvieratá vydali v tejto sezóne na cestu z lesa k vode kvôli páreniu až v posledný marcový deň.

Akciu má už osem rokov pod palcom piešťanské občianske združenie (OZ) Kvas. Prvým krokom je vždy vybudovanie zábrany popri ceste, tento raz na približne 700 metrov dlhom úseku. Na prekážke žaby zastanú a "čakajú" na dobrovoľníkov, ktorí ich cez cestu prenesú. Aktivita a ťah žiab s cieľom naklásť v nádrži vajíčka vždy závisia od vonkajšej teploty. Preto sa nedá dlhšie dopredu určiť, v ktorých dňoch bude ťah prebiehať. "V tomto roku bolo po večeroch chladno, a keď sa oteplilo, bolo zase sucho," konštatovala Hana Kalinová z OZ Kvas. Preto sa žaby vybrali na cestu až neskôr.

Ochranári už tradične na podujatí Pobozkaj ropuchu využívajú pomoc verejnosti, chodia rodiny s deťmi, ale aj triedy. Záujemcom o prenášanie ropúch, kolektívom a jednotlivcom OZ odporúča sledovať aktuálnu situáciu na stránke facebook.com/ozKvas, prípadne sa informovať a objednať na ozkvas@gmail.com alebo na t.č. 0948 925 161.

Záchranu žiab začali robiť ochranári už v roku 1988. Okrem ropuchy bradavičnatej sa pri Striebornici občas vyskytuje aj skokan hnedý, skokan štíhly, rapotavý, krátkonohý a zelený. Žaby prežijú zimu zahrabané v zemi alebo skryté pod kameňmi a lístím. Po niekoľkých mesiacoch chladu sú unavené a hladné, napriek tomu sú odhodlané neprijať žiadnu potravu, až kým nedôjde k páreniu a tak vyrážajú za týmto účelom k vode, čo ich do času zásahu aktivistov vo väčšine prípadov stálo život. "Populáciu sa nám darí ako-tak udržiavať aj tým, že sme zlepšili efektivitu prenosov a zapojili sme verejnosť," uviedla Kalinová. Aj napriek tomu počet ropúch bradavičnatých z dlhodobého hľadiska mierne klesá.