Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Za nájomné byty v Liptovskom Mikuláši dlhujú neplatiči státisíce

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podstatnú časť neplatičov dlhodobo tvoria užívatelia bytov v prevažne rómskej osade Hlboké.

Liptovský Mikuláš 24. októbra (TASR) - Nedoplatky za mestské nájomné byty v Liptovskom Mikuláši za prvý polrok 2016 klesli o 56.000 eur. V súčasnosti predstavujú pohľadávky za nájomné a služby, ktoré sú spojené s užívaním bytu, sumu takmer 400.000 eur.

Podstatnú časť neplatičov dlhodobo tvoria užívatelia bytov v prevažne rómskej osade Hlboké. Za nájomné byty v Hlbokom dlhujú mestu neplatiči takmer 200.000 eur, teda približne polovicu z celkovej výšky pohľadávok. "Užívatelia bytov v tejto lokalite naďalej ostávajú problémom. Vo väčšine týchto prípadov nedochádza k pravidelnej mesačnej úhrade za užívanie a služby spojené s užívaním bytu, prípadne rodiny neplatia vôbec," uviedol vedúci oddelenia správy bytov a nebytových priestorov Ľubomír Kandera.

Ako pre TASR uviedol hovorca mesta Ján Sokolský, mestské byty zväčša prideľuje radnica do užívania sociálne slabším obyvateľom. "Robíme tak za účelom poskytnutia určitej formy pomoci pri ich často neľahkej životnej situácii, avšak pri splnení požadovaných kritérií," pripomenul s tým, že pre nárast prípadov neplatenia z minulosti zriadilo mesto pozíciu referenta pohľadávok.

Oddelenie správy bytov a nebytových priestorov v Liptovskom Mikuláši má v správe 39 bytových objektov, ktoré pozostávajú z 591 mestských nájomných bytov a mestskú ubytovňu s kapacitou 33 izieb.